Natuurbeheerders: kom niet allemaal tegelijk en laat de auto thuis

Natuurbeheerders vrezen grote drukte nu natuurgebieden haast als enige nog ‘open’ zijn. ‘Als je komt, doe dat dan met maximaal twee personen of een huishouden.’

Floor Meijs
Als je naar een natuurgebied gaat, doe dat dan met maximaal 2 personen of een huishouden. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Als je naar een natuurgebied gaat, doe dat dan met maximaal 2 personen of een huishouden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

‘Blijf in de weekenden tussen 11.00 en 15.00 uur in de buurt van je eigen huis, want dat zijn de drukste tijden in de natuur,’ roepen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL op.

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse Bos is thuisblijven nog altijd de beste manier om contacten te beperken. “Maar als je komt, doe dat dan met maximaal twee personen of een huishouden.”

Te voet of te fiets

“We snappen dat mensen vooral in deze tijd een frisse neus willen halen, maar kom niet allemaal tegelijk,” zegt Anja Brands, communicatieadviseur bij recreatie Noord-Holland, dat naast het Twiske en Spaarnwoude nog drie natuurgebieden beheert. “Probeer de middagen in het weekend te mijden. Kom op die dagen liever in de ochtend of tegen de avond.”

Zo kan de 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter gewaarborgd worden. Verder roept Brands op om te voet of met de fiets te komen, in plaats van met de auto. “We willen voorkomen dat er chaos ontstaat doordat mensen in de berm parkeren. Dit heeft gevolgen voor de doorstroming en mensen riskeren er boetes mee.”

Ook een woordvoerder van Waternet, dat de Amsterdamse Waterleidingduinen beheert, hamert hierop: “Parkeerplaatsen zitten ook bij ons nu veel eerder vol, dus als het even kan, ga niet met de auto.”

Toezichthouders

Bij de vier hoofdingangen van de Waterleidingduinen staan in weekenden en op dagen met mooi weer toezichthouders, zodat de drukte in goede banen kan worden geleid. “Bij de poorten kun je een kaartje kopen, maar het is nog beter om je ticket vooraf online te bestellen.”

In het Amsterdamse Bos zijn, net als in veel andere natuurgebieden, de toiletten gesloten. Een woordvoerder: “De beste tip is om voor vertrek nog even thuis naar de wc te gaan.” Bij drie hoofdingangen van de Waterleidingduinen kun je wel naar de wc. In het gebied zelf is dat niet mogelijk.

Originelere plekken

Hetzelfde geldt voor de natuurgebieden van recreatie Noord-Holland, waar ze een toename van rondslingerend afval zien. “Vooral mondkapjes, flesjes, wc-papier en blikjes komen we veel tegen,” zegt Brands, die mensen vraagt hun vuil altijd mee naar huis te nemen.

Wil je de drukte mijden? Brands raadt Wandelnetwerk Noord-Holland aan. “Daarop staan allerlei wandelroutes door de hele provincie. Vaak is het een combinatie van een stukje historie met een stukje groen. Heel handig als je eens wat originelere plekken wil ontdekken, zonder een meute mensen om je heen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden