PlusExclusief

Nachtclubs bereiden zich voor op heropening: ‘Binnen een minuut uitverkocht’

De nacht komt na zestien maanden weer tot leven: met de versoepelingen van zaterdag 26 juni mogen Amsterdamse nachtclubs en discotheken weer open - mits ze hun gasten controleren. Hoe gaan zij daarmee om?

Tahrim Ramdjan
In club Shelter werd eind mei al een Fieldlabexperiment gehouden, waar vijfhonderd danceliefhebbers op afkwamen. Shelter houdt na de versoepelingen de deuren echter nog even dicht. Beeld ANP
In club Shelter werd eind mei al een Fieldlabexperiment gehouden, waar vijfhonderd danceliefhebbers op afkwamen. Shelter houdt na de versoepelingen de deuren echter nog even dicht.Beeld ANP

Het is een van de meest consequente coronamaatregelen geweest: nachtclubs en discotheken moesten sinds maart 2020 hun deuren gesloten houden. Nu op zaterdag 26 juni versneld stap 4 en 5 van het heropeningsplan worden gezet, mogen ze weer open.

“We zijn blij dat we eindelijk weer genoemd worden,” zegt Pieter de Kroon, voorzitter van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). “Het afgelopen jaar is dat er weleens bij ingeschoten. In principe is het super dat we weer open mogen.”

Negatieve test

Een voorwaarde: bezoekers moeten aantonen dat ze zijn gevaccineerd op negatief getest op corona. De meeste clubs omarmen dat, maar ‘een deel wacht liever tot het vaccin er bij iedereen in zit’, zegt De Kroon. “Sommigen vinden het ook lastig om op korte termijn weer alles open te gooien.”

Junior van Keulen, programmeur bij Club Nyx, zegt: “We staan klaar om te openen.” De queer-vriendelijke club trapt op 26 juni af met een eerste grote feest voor intimi van de club. De week erop wordt de reguliere programmering hervat; de kaarten daarvoor waren binnen een minuut uitverkocht.

Twee uur in de rij

Eigenaar Sander Groet van Shelter in Noord en Club Air in Centrum denkt echter voorlopig niet aan openen. “Ik denk dat mensen voor festivals en vakanties wel willen testen, maar niet voor een reguliere clubavond. Bovendien zie je met het EK voetbal dat je tot wel twee uur in de rij staat voor een test. Als de stad straks op stoom komt, heb je het wellicht over 150.000 mensen die voor een avondje uit moeten testen.”

In Shelter vond eind mei nog een Fieldlabexperiment plaats, waar vijfhonderd negatief geteste danceliefhebbers op afkwamen. “Dat hebben we vooral gedaan om te laten zien dat de nachtclubs ook nog bestonden en niet direct dicht hoeven bij een volgende golf,” zegt Groet. Maar was dat een volwaardig alternatief voor een dansavond? “Daarvoor mist de spontaniteit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden