Nachtclub Claire heropent als Oliva, voor ‘dinner and dance’

Uit de nalatenschap van Claire op het Rembrandtplein is in een maand Oliva voortgekomen. Vanaf zaterdagavond is hier ‘dinner and dance’ te vinden: wijn, opperbeste pizza en feestelijke muziek.

Jari Goedegebuure
Club Olivia Beeld Eva Plevier
Club OliviaBeeld Eva Plevier

Na drie jaar was het voor Claire vorige maand over en uit. De nachtclub ging dicht, de rode cijfers waren ‘niet meer weg te romantiseren’.

Een streep onder dat avontuur zetten, was een ‘pijnlijk en emotioneel’ besluit, zegt mede-eigenaar Steven Vermaas. “We hebben al eerder op dit punt gestaan. Elke keer als het beter gaat, denk je: nu gaat het gebeuren. Maar dan zakte het toch weer in.”

Ook op het moment van stoppen ging het volgens de horecaondernemer juist goed. “Er was een stijgende lijn en de omzet was net kostendekkend. Dat is frustrerend, want dan vraag je je af of het toch had kunnen werken. Maar het was niet genoeg, de koek was op.”

In de clubscene had Claire een eigen niche: voor kwaliteitshouse en -disco moest je op het Rembrandtplein zijn. “Het boeken van grote internationale namen is duur: de vluchten, de hotels, het optreden. Als je dat doet, is quitte spelen op de kaartverkoop al goed. Maar het lukte ons niet om voldoende mensen te trekken.”

Gastenlijst

Het is moeilijk te zeggen waar dat aan lag, zegt Vermaas. “Blijkbaar was de markt voor onze doelgroep te klein. Ook is er enorme concurrentie van festivals en is in Amsterdam de gastenlijst echt een ding. Als er te weinig mensen betalen voor een kaartje, dan moet je het als club hebben van de drankverkoop.”

“Maar in clubs met elektronische muziek heerst geen zuipcultuur. Het is een liefhebberscultuur. Mensen kwamen naar Claire voor de dj en de muziek. Daar hoeven dan niet veel drankjes bij. Dat maakte het voor ons een onhaalbare kaart.”

Het roer ging om, Claire werd Oliva. De naam is een knipoog naar het mediterrane en Rembrandt, die in zijn werk de olijfkleur veel gebruikte. Na een maand verbouwen heropent de nieuwe club vanavond, met in de tweede zaal een pizzarestaurant. ’s Avonds maken de tafels en stoelen plaats voor een dansende massa.

“We hebben met dit pand zo’n mooie plek, met een goede vergunning op een prachtige locatie,” zegt Vermaas. “Het is eigenlijk zonde om alleen na twaalven open te zijn. Al snel kwamen we uit op dit concept: dinner and dance.”

Italiaanse chef

Het idee daarachter: bij Oliva komt een groep vrienden rond etenstijd binnen. Ze beginnen met wijn, eten een pizzaatje, blijven hangen in de club en staan tot diep in de nacht te dansen.

Die pizza’s doet Oliva er overigens niet ‘even bij’, zegt Vermaas. “Ik ben heel blij met onze Italiaanse chef. Als we dit doen, willen we ook proberen de beste pizza’s van Amsterdam te maken. Kwaliteit was een vereiste.”

De keuken met een grote steenoven is in de voormalige rookruimte gebouwd. Op de muren na is de hele club aangepakt. “We willen dat iedereen het gevoel heeft dat hij in een nieuwe club binnenkomt. Het was een wat donkere housetent, nu is het ietwat kleurrijk, met mediterrane invloeden.”

Ook muzikaal gezien heeft de club een make-over ondergaan. Oliva focust minder op elektronische muziek en heeft externe feestorganisaties aangetrokken om maandelijks te hosten. Dat varieert van house met Happy Feelings tot guilty pleasures met Terug naar Toen.

En waarom zou dit concept wel werken? “Ons netwerk krijgt een impuls door samen te werken met die organisaties. Zij hebben een grote achterban. Daarbij spreken we een grotere, commerciëlere doelgroep aan dan alleen de echte muziekliefhebbers bij Claire.”

Hij lacht: “Er zal dus wat meer gedronken worden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden