Reportage

Nabestaanden willen Bouterse achter tralies: ‘Lock him up!’

Het vonnis is er, nu nog de straf. De 39ste herdenking van de Decembermoorden stond dinsdagavond niet alleen in het teken van gerechtigheid, maar ook van vergelding. ‘Lock him up!’

Patrick Meershoek
Deelnemers  bij de herdenking van de Decembermoorden vorig jaar in Amsterdam. Beeld ANP
Deelnemers bij de herdenking van de Decembermoorden vorig jaar in Amsterdam.Beeld ANP

Alles is raar dit jaar, ook de herdenking van de Decembermoorden. Geen fakkeloptocht, geen nabestaanden die elkaar in de armen vallen, geen Surinaams volkslied dat uit volle borst wordt meegezongen. Het volkslied kwam dit keer uit de computer en de dertig aanwezigen in kerkgebouw De Duif stonden er stilletjes op 1,5 meter afstand van elkaar naar te luisteren. Dat was allemaal vreemd aan de 39ste herdenking in 38 jaar - de eerste herdenking was op de zondag na de moorden.

Andere onderdelen van de herdenking waren als vanouds. Indrukwekkend was de bijdrage van Radha Gangaram Panday die vertelde over haar oom Surendre Rambocus. Onder meer dat hij een voorkeur voor kleding in alle kleuren van de regenboog combineerde met een haperend oog voor de juiste combinatie. Als oom Surendre ging stappen, hielpen Radja en haar zusjes hem met het uitzoeken van de geschikte outfit. “Hij was een vrolijke, stoere oom die graag grappen maakte.”

In 1982 deed de militair Rambocus een poging tot een tegencoup. Die mislukte. Hij werd veroordeeld tot een celstraf en enkele weken later in Fort Zeelandia met opgepakte opponenten van het regime, voornamelijk burgers, gemarteld en vermoord. Radha vertelde hoe zij op 7 december nog een pakketje naar haar oom in de gevangenis had gebracht, met onder meer een bara en een chocoladeletter uit Nederland. “Na zijn dood kreeg de familie een pakje met persoonlijke bezittingen. Hij had nog een stukje van de letter kunnen eten. Als kind deed me dat goed.”

‘Lock him up’

Ook een vast onderdeel van de herdenking: een juridische uiteenzetting van advocaat Gerard Spong, doorspekt met schimpscheuten aan het adres van de daders. “Suriname heeft de twijfelachtige eer het enige land ter wereld te zijn waar een tot 20 jaar cel veroordeelde moordenaar vrij kan rondlopen alsof er niks aan de hand is.” De rechtstaat in Suriname is herboren, aldus Spong, maar dat moet volgens de raadsman ook leiden tot voltrekking van het vonnis. “Lock him up!

Oud-president Desi Bouterse verscheen vorige week voor het eerst voor de krijgsraad om verzet aan te tekenen tegen het vonnis. Daarna kan nog een hoger beroep volgen. Volgens Spong hoeft dat allemaal niet lang te duren als er geen nieuwe feiten op tafel komen. “Daarna wordt het spannend. Als Bouterse opnieuw tot 20 jaar wordt veroordeeld, zal er een bevel tot gevangenneming moeten uitgaan. Gaat dat bevel inderdaad worden gegeven? Bouterse heeft het dubbel en dwars verdiend.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden