Nabestaanden Sabrina Oosterbeek: OM negeert geurspoor zoekhonden

De nabestaanden van de in 2017 spoorloos verdwenen Sabrina Oosterbeek willen dat het gerechtshof alsnog kijkt naar een rapport van Signi Zoekhonden. De honden van deze organisatie hebben kort na haar verdwijning iets geroken op een afvalverwerkingsplaats in Amsterdam, vlak bij de Gaasperplas.

ANP
Zoektocht in Zuidoost naar de in 2017 spoorloos verdwenen Sabrina Oosterbeek.  Beeld Amaury Miller
Zoektocht in Zuidoost naar de in 2017 spoorloos verdwenen Sabrina Oosterbeek.Beeld Amaury Miller

Met deze resultaten is vervolgens niets gedaan, aldus de advocaten van de nabestaanden. Volgens het Openbaar Ministerie echter heeft onderzoek van de politie niets opgeleverd.

De advocaten Wendy van Egmond en Sébas Diekstra vragen namens de nabestaanden in een brief aan het hof Amsterdam de bevindingen alsnog mee te nemen in het hoger beroep dat momenteel dient tegen Sjonny W. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Oosterbeek en twee andere vrouwen. Vrijdag is een nieuwe zitting in de zaak.

Vrijspraak dood Oosterbeek

De honden van Signi zijn drie keer op zoek gegaan naar Oosterbeek. Bij de tweede zoektocht pikte een hond een spoor op dat leidde naar een afgesloten afvalpunt. Bij het derde onderzoek kon Signi het terrein op. De hond volgde een spoor naar een grofvuilcontainer en sloeg daar aan. ‘Vervolgens zijn er twee zoekhonden ingezet. Onafhankelijk van elkaar sloegen beide aan onder de eerder genoemde grofvuilcontainer,’ staat in het rapport.

In 2019 veroordeelde de rechtbank Sjonny W. tot veertien jaar en vijf maanden gevangenisstraf voor het ombrengen en in stukken zagen van de 30-jarige Mirela Mos in 2004. Hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Monique Roossien (26) in 2003 en Oosterbeek. Er was twintig jaar cel en tbs geëist voor betrokkenheid bij de dood van alle drie de vrouwen.

‘Wel degelijk een spoor’

De rechtbank zei over Oosterbeek ‘aan te nemen dat zij niet meer in leven is, maar dat niet kan worden uitgesloten dat zij een natuurlijke dood is gestorven. In beide gevallen is niet vast te stellen dat W. betrokken was bij hun dood’. Advocaten Van Egmond en Diekstra laten weten dat het de familie erg heeft geschokt dat de rechtbank bij het vonnis zei dat uit het dossier geen spoor van het stoffelijk overschot van Oosterbeek naar voren is gekomen. “Uit het rapport van Signi blijkt dat er dus wel degelijk een mogelijk spoor is.” De advocaten willen daarom dat het rapport alsnog wordt toegevoegd aan het strafdossier in het hoger beroep.

De bevindingen zijn destijds overgedragen aan de politie. Het OM laat in reactie weten dat ‘vanuit de politie anders wordt gekeken naar de bruikbaarheid van de resultaten van het onderzoek door Signi’. De politie heeft na het rapport desondanks ‘voor zover nog mogelijk’ onderzoek gedaan. “Dit omdat de politie er toen, en nu nog steeds, op is gebrand om Sabrina te vinden. Helaas heeft dit onderzoek niets opgeleverd,” aldus het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden