Update

Na Noord ook protest tegen bezuinigingen OBA’s in Oost en West

In de Amsterdamse stadsdelen Noord, Oost én West zijn petities opgezet in een poging de openbare bibliotheken daar te redden. De OBA’s moeten wellicht sluiten vanwege bezuinigingen vanuit de overheid.

Jasper Knegt en Anna Herter
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zeker zijn de sluitingen nog niet, maar de dreiging is in meerdere buurten reden tot protest. Zo is een petitie die ervoor moet zorgen dat de bibliotheek in de Van der Pekbuurt in Noord open moet blijven, zondagochtend al 1761 keer ondertekend. Eenzelfde petitie voor de bieb in de Linnaeusstraat kan al op steun rekenen van bijna duizend buurtbewoners. In West steunen zeker 472 mensen een soortgelijke actie.

Door structurele bezuinigingen van 1,5 miljoen euro per jaar dreigt sluiting voor vier bibliotheken. Zeven kleine bibliotheken komen in aanmerking voor dit lot: de OBA Van der Pek in Noord, de OBA Bos en Lommer of Spaarndammerbuurt in West, OBA Geuzenveld in Nieuw-West, het Olympisch Kwartier in Zuid en Linnaeus of IJburg in Oost. Op 2 december vergadert de gemeente verder met het OBA-bestuur en wordt vermoedelijk meer duidelijk over waar de klappen zullen vallen.

Voorleesmiddag

De initiators van de petitie over de OBA in Noord stellen dat er door de sluiting van de bibliotheek een gat in de buurt zou worden geslagen. De bibliotheek is immers een laagdrempelige ontmoetingsplaats, stellen zij. Ook zou voor buurtbewoners de mogelijkheid verdwijnen om rustig te zitten studeren of te ontspannen.

De petitie waarmee de OBA in de Linnaeusstraat moet worden gered, haalt de door de bibliotheek georganiseerde voorleesmiddagen, taallessen, schoolbezoeken en activiteiten voor ouderen aan. De initiatiefnemers begrijpen niet dat daar nu te weinig geld voor is, maar dat er ondertussen wel ‘vele miljoenen worden geïnvesteerd’ in een bibliotheek op de Zuidas.

Bewoners van de Spaarndammerbuurt betogen dezelfde bezwaren: ook hun bibliotheek is volgens hen van grote meerwaarde. ‘Essentieel voor de buurt’, zelfs. ‘De bibliotheek is enorm belangrijk voor het creëren van gelijke kansen voor kinderen, omdat heel veel gezinnen niet zomaar boeken kunnen kopen,’ aldus de petitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden