PlusNieuws

Na 7 jaar krijgen de hangmannen van Ganzenpoort eindelijk hun buurthuis

Mannen uit zuidoost met nieuw buurthuis initiatief. Vlnr: Rinaldo Maxwell, Romeo Grampan, Ramon Li en Rinaldo Dolder. Beeld Marc Driessen
Mannen uit zuidoost met nieuw buurthuis initiatief. Vlnr: Rinaldo Maxwell, Romeo Grampan, Ramon Li en Rinaldo Dolder.Beeld Marc Driessen

De hangmannen van winkelcentrum Ganzenpoort zijn geland. De groep krijgt een eigen onderkomen in de buurt. Voor een goed gesprek, het leggen van een kaartje en, zodra de vijf in de klok is, een borrel.

Patrick Meershoek

Ze worden de hangmannen genoemd, de groepsmannen ook wel, of de heren uit de buurt. Hun aantal varieert van honderd tot tweehonderd, afhankelijk van het weer en de beschikbaarheid. En ze zijn blij, want ze hebben net vernomen dat ze een eigen onderkomen krijgen, niet ver van het winkelcentrum Ganzenpoort waar ze op mooie dagen graag de middagen en avonden doorbrengen.

Met het gebouw gaat een oude wens in vervulling, zegt Romeo Grampan die zeven jaar geleden het initiatief nam om naar het stadsdeel te stappen. “We zijn er lang mee bezig geweest. Ik kreeg er hoofdpijn van. Op straat kreeg ik voortdurend de vraag: waar blijft ons gebouw? Ik kan nu eindelijk zeggen: het komt eraan. Dit is heel goed nieuws voor de groep.”

Het heeft wel even geduurd. Al in 2013 kwamen de hangmannen op de politieke agenda te staan. De weg naar een eigen onderkomen werd niets minder dan een bestuurlijke stormbaan. Onderweg kwamen de mannen een aantal onderzoekers tegen, diverse veldwerkers, externe adviseurs, social designers en een kunstenaar die hun levensverhalen optekende. En alles wat ze vroegen was een plek.

Schuldhulpverlening

Dat komt er nu, waarschijnlijk dit jaar nog, op de plaats waar nu de paardenbak van de kinderboerderij Gliphoeve ligt. Het stadsdeel heeft 380.000 euro vrijgemaakt voor de bouw en de inrichting van een tijdelijk onderkomen. “Het is een proef,” zegt Rinaldo Dolder die door de groep tot voorzitter van het bestuur is uitgeroepen. “Het gebouw krijgt twee functies: overdag wordt het een activiteitencentrum, na vier uur wordt het een soos met een tap en een terras.”

De activiteiten bestaan uit bij voorbeeld een computertraining, kooklessen en een spreekuur voor mensen met problemen. “Het moet vooral laagdrempelig zijn,” vertelt Dolder. “Onze mensen vinden het vaak lastig om over hun problemen te praten. Dat heeft met schaamte te maken. Maar tijdens het leggen van een kaartje kun je ook over problemen praten. Een plan is dat de schuldhulpverlening hier een wekelijks spreekuur komt houden.”

Sranan

Voor de exploitatie van het gebouw heeft de groep de handen ineengeslagen met Ramon Li, eigenaar van de toko in het winkelcentrum. “Ik ken deze mannen van kinds af aan. Ze horen hier. Buitenstaanders vinden het soms ingewikkeld. Ik spreek Sranan. Ik weet dat het soms kan lijken alsof ze ruzie maken terwijl ze een verhaal over hun oude moeder vertellen.” Li gaat de mannen begeleiden bij de bedrijfsvoering en de organisatie van de keuken, de bar en de activiteiten.

De winkelier was ook degene die met het plan kwam om de mannen een taak te geven in het winkelcentrum. “Het is niet de bedoeling om de groepsmannen weg te vegen naar het nieuwe onderkomen. Maar ik wil graag dat ze ook als gastheer in het winkelcentrum aanwezig zijn. De mannen kennen de buurt op hun duimpje en weten wat er speelt. Ze kunnen ook die jongeren aanspreken die misschien wat minder ontzag voor de politie hebben.”

Dagelijks bestuurder Dirk de Jager is blij dat er eindelijk beweging is gekomen in de zaak. En met de gemaakte afspraken: “We steken als gemeente een flink bedrag in het onderkomen. Dat gebeurt niet vrijblijvend. We verwachten ook wat terug. Het is aan de mannen om nu een stevige organisatie op te bouwen. En als deze proef goed uitpakt, komt er een definitief onderkomen. Voor de groepsmannen van de G-buurt, maar ook voor de mannen in de andere delen van Zuidoost.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden