PlusReportage

Na 6 eeuwen hebben Amsterdam en Weesp elkaar in de armen gesloten

Burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp ondertekent – met een geleende pen – het bestuurlijk akkoord, met naast hem burgemeester Femke Halsema en de Weespse wethouder Leon de Lange. Beeld Jakob Van Vliet
Burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp ondertekent – met een geleende pen – het bestuurlijk akkoord, met naast hem burgemeester Femke Halsema en de Weespse wethouder Leon de Lange.Beeld Jakob Van Vliet

Amsterdam en Weesp hebben het bestuurlijk akkoord ondertekend dat moet leiden naar een fusie in 2022. Dat gebeurde in Amsterdam, maar wel aan de Weesperzijde.

Patrick Meershoek

Het heeft ruim zes eeuwen geduurd, maar Amsterdam en Weesp hebben elkaar in de armen gesloten. In café De Ysbreeker aan de Weesper­zijde zetten de burgemeesters van beide steden vrijdagmiddag met een geleende pen hun handtekening onder het bestuurlijk akkoord, met daarin de hoofdlijnen voor een fusie in 2022.

Het was een historisch moment in meer dan één opzicht. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de stad dat een buurgemeente zich vrijwillig aanbiedt als fusiepartner van Amsterdam. Ja, Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp ­deden dat ook, maar daar stonden de mensen tot aan hun nek in het water na de stormvloed van 1916.

14 kernwaarden

De Weespers hebben met droge voeten gekozen voor de fusie. Burgemeester Femke Halsema prees na de ondertekening de manier waarop dat is gebeurd. “Politiek gaat doorgaans over het eigen voortbestaan. Het vergt een zekere groots­heid om te besluiten over de eigen opheffing. Dat is in Weesp met veel elegantie gedaan.”

Collega Bas Jan van Bochove blikte in zijn toespraak terug op de lange aanloop naar de ondertekening. Weesp begon 2,5 jaar geleden met een proces dat leidde naar een referendum in 2018, waarbij de bevolking een voorkeur kon uit­spreken voor Amsterdam of Gooise Meren. De hoofdstad kreeg 57,4 procent van de stemmen.

Dat is een krappe meerderheid, en Van Bochove benadrukte dat er nog steeds veel Weespers zijn die liever een andere uitkomst hadden ­gezien. Het vrijdag ondertekende akkoord kan hen mogelijk enigszins geruststellen. Daarin zijn veertien kernwaarden vastgelegd die voor Weesp van cruciaal belang zijn.

Amsterdam belooft plechtig deze veertien kernwaarden te eerbiedigen. Dat betekent ­onder meer dat Weesp na de verkiezingen van 2022 een eigen stadsraad krijgt, met gekozen vertegenwoordigers die uit hun midden ook een dagelijks bestuur kiezen. Mogelijk wordt ook Driemond nog aan dit gebied toegevoegd.

Groene buffer

Weesp was met een forse delegatie naar Amsterdam gekomen. Onder hen ook mensen die twee jaar geleden voor Gooise Meren hadden gestemd, zoals landschapsarchitect Niek Roozen. “Ik zit hier zonder wrok,” zei hij, “maar ik had liever gezien dat Weesp een andere keuze had gemaakt.” Met het gezicht naar het Gooi had Weesp zich sterk kunnen maken voor het behoud van het open landschap aan die zijde, geeft Roozen als argument. “Amsterdam en Almere groeien langzaam maar zeker naar elkaar toe, en dat is prima. Maar het is belangrijk dat er een groene buffer blijft bestaan.”

Roozen heeft ook last van historische wroeging. “Weesp is een sterke stad. Het zit me niet lekker dat schepenen en schouten er eeuwenlang in zijn geslaagd de stad overeind te houden, ondanks oorlogen en branden, en uitgerekend mijn generatie geeft de boel uit handen – met al zijn welvaart, kennis en kunde.”

Levenslijn

Ook in de bus uit Weesp: voorzitter Cees Pfeiffer van de Historische Kring. Hij spreekt van een mooi moment. “Ik ben blij dat het Amsterdam is geworden. In het bestuurlijk akkoord zijn veel zekerheden voor de toekomst van Weesp vastgelegd. En vergeet niet, we zijn als stad rijk geworden van Amsterdam.”

Pfeiffer doelt op de productie van jenever, bier en chocolade, artikelen die door de eeuwen heen van grote invloed zijn geweest op het ­humeur in de hoofdstad. De Ysbreeker is vernoemd naar de ijsbreker die lang geleden de vaarwegen openhield, zodat de brouwers ook bij strenge vorst verzekerd waren van schoon water uit de Vecht.

Die aanvoer van genotsmiddelen maakte van de rivier tussen beide steden een levenslijn en volgens wethouder Rutger Groot Wassink, die de afgelopen maanden met zijn collega Leon de Lange onderhandelde, moet het straks ook ­bestuurlijk goed kunnen gaan. “Weesp moet zich niet te klein maken. En Amsterdam zich niet te groot.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden