Amsterdam Bewaar

N200 gaat heel 2019 op de schop

De N200 gezien vanaf het viaduct met de A5 richting Amsterdam.
De N200 gezien vanaf het viaduct met de A5 richting Amsterdam. © Dingena Mol

De druk bereden N200 van Amsterdam naar Haarlem ondergaat vanaf volgende week een ingrijpende onderhoudsbeurt waarvan het autoverkeer naar verwachting veel hinder zal ondervinden. Het werk gaat woensdag van start.

De werkzaamheden vinden vooral plaats tussen Halfweg en Amsterdam. Volgens Waternet wordt onder meer de dijk onder het wegdek opgehoogd, worden er waterleidingen aangelegd en krijgt Halfweg een nieuwe brug.

Tijdens de werkzaamheden kunnen automobilisten nog maar van één weghelft gebruikmaken. Tussen de Ring en de Seineweg mag nu 70 kilometer per uur worden gereden, straks is dat maximaal 50 kilometer per uur. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voorjaar 2020 afgerond.

Je moet het gevoel hebben dat je in de stad bent

Rijkswaterstaat

Opzet is om de weg te veranderen in een aanlokkelijke stadsstraat. De Wibautstraat, lang de lelijkste straat van Amsterdam, dient als voorbeeld. "Als je vanuit Haarlem naar Amsterdam rijdt, moet je het gevoel hebben dat je in de stad bent," aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Troosteloos bedrijventerrein
Het is de bedoeling 'de kwaliteit van de weg' te verhogen, zodat met name Sloterdijk de komende jaren kan uitgroeien tot een echte woon-werkwijk. Wat eerst vooral een troosteloos bedrijventerrein was, wordt de laatste jaren langzaam maar zeker aangevuld met hotels en uitgaansgelegenheden.

De komende tien jaar komen er in Sloterdijk ongeveer 2000 nieuwe huizen bij. Naast deze ruimtelijke aspecten is de N200 ook simpelweg toe aan stevig onderhoud: de dijk waarop de weg ligt zakt ongeveer een centimeter per jaar en bevindt zich op een aantal plekken een halve meter lager dan toen de weg werd aangelegd.

Lees ook: Haarlemmerweg moet 'groene entree voor Sloterdijk' worden