Nieuws

Museumplein op 2 januari als veiligheidsrisicogebied aangewezen

De gemeente Amsterdam heeft het Museumplein en de directe omgeving op 2 januari van 11.00 uur tot 23.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen die zich in het gebied begeeft, kan preventief gefouilleerd worden.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Samen met de politie en het Openbaar Ministerie is dit besluit door de gemeente genomen. Er zijn volgens de Amsterdamse driehoek aanwijzingen dat personen met wapens naar het Museumplein willen komen en daarnaast bereid zijn tot openlijke geweldpleging.

De aankondiging komt nadat gisteren een demonstratie tegen het coronabeleid is verboden door de driehoek. De organisatie zou elke medewerking aan een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie weigeren. De politie heeft ‘sterke aanwijzingen dat personen en groepen die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken, zich onder de demonstranten willen mengen’. Dat betekent dat de geweldsdreiging niet komt van de groep achter de verboden demonstratie, deze manifestatie werd omwille van dezelfde dreiging verboden.

Bijeenkomst FvD

Michel Reijinga (52), een van de organisatoren van het protest aankomende zondag, riep ondanks het verbod mensen op om te komen koffie drinken op het Museumplein. Daarnaast kondigde Forum voor Democratie een bijeenkomst aan op exact hetzelfde tijdstip en op exact dezelfde plek. Sprekers zouden onder anderen Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren en Anton van Schijndel zijn.

De Amsterdamse driehoek vreest door deze aankondigingen ongeregeldheden rond het Museumplein en heeft het daarom als veiligheidsrisicogebied aangewezen.

Reijinga vermoedt dat de demonstratie is verboden door een conflict tussen gemeente en de ME. Een woordvoerder van burgemeester Halsema ontkent deze aantijgingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden