Museum Het Schip start petitie wegens bedreiging voortbestaan

Museum Het Schip vreest voor zijn voortbestaan omdat slechts twee derde van de benodigde subsidie wordt toegekend. Omdat er meer geld van de gemeente nodig is om het museum open te houden, is een petitie gestart.

Olaf Heyblom
Het complex waarin museum Het Schip ligt, is gebouwd in de stijl van architectuurstroming de Amsterdamse School. Beeld Museum Het Schip.
Het complex waarin museum Het Schip ligt, is gebouwd in de stijl van architectuurstroming de Amsterdamse School.Beeld Museum Het Schip.

“Wij missen anderhalve ton per jaar.” Directeur Alice Roegholt van Amsterdamse School Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt in West denk dat er weinig perspectief is als het gat in de begroting niet wordt opgevuld.

Het museum in de Oostzaanstraat kreeg een bedrag van ongeveer 287.000 euro van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK). Dat is twee derde van het aangevraagde bedrag. “En dat terwijl wij een positief advies hadden gekregen: de programmering was goed en de begroting was realistisch. Het aangevraagde bedrag is om de exploitatiebegroting te vullen. Denk aan vaste lasten als huur, personeelskosten en boekhouding. Als dat niet op orde is, zullen de fondsen die aanhaken op grote tentoonstellingen, zoals het VSBfonds, nooit geld geven. Dat is het eerste waar fondsen naar kijken: die willen samenwerken met een solide organisatie.”

Roegholt richt zich nu tot de gemeente Amsterdam. “De gemeente moet zich hard maken voor het voortbestaan van museum Het Schip. De wethouder van cultuur moet achter ons komen staan. Ik heb geen verstand van de begrotingen van de gemeente, maar als ze ons belangrijk vinden, moet ergens geld worden gevonden.”

Ruim 4000 handtekeningen

Met de titel ‘Red Museum Het Schip’ heeft Wendingen, het digitale platform van Het Schip, een petitie opgezet om het college van burgemeester en wethouders te vragen ook het ontbrekende bedrag toe te kennen. Die is inmiddels ruim 4000 keer ondertekend.

Het Schip is een museum met tentoonstellingen over architectuur en kunst. “Het is een waardevol museum en het ligt buiten de grachtengordel. Wij tonen de belangrijke geschiedenis van de wereldberoemde Amsterdamse School en de volkshuisvesting.”

Ook Het Schip heeft te maken met teruglopende bezoekersaantallen vanwege de pandemie. “Met bezoek gaat het eigenlijk nog goed. Wij ontvangen zo'n 60 bezoekers per dag. Maar door het wegblijven van toeristen en het wegvallen van groepsuitjes zitten we op ongeveer een derde van de gebruikelijke aantallen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden