Movember Run in het Vondelpark haalt 18.000 euro op

Zaterdag was de zevende editie van Movember Run (MoRun) in Amsterdam, waarbij deelnemers verkleed als personages uit de seventies - met snor - door het Vondelpark renden om geld in te zamelen voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker. Er werd 18.000 euro opgehaald.

David Hielkema
Movember Run in het Vondelpark. Beeld Maikel Thijssen
Movember Run in het Vondelpark.Beeld Maikel Thijssen

Het motto van de run dit jaar was ‘Born To Be Alive’. Zo’n 350 hardlopers renden met een snor – een echte of een opgeplakte – rondjes door het Vondelpark. Ondanks de feestelijke aankleding heeft het evenement een serieuze boodschap: ‘Mannen sterven te vroeg en daar moeten we met zijn allen iets aan doen.’

Record na record werd dit jaar verbroken. In de zevende editie werd meer geld ingezameld dan ooit. Vorig jaar stond de teller nog op 10.000 euro, dit jaar kwam daar 8000 euro bovenop. Ook het aantal deelnemers was nog nooit zo groot: bijna 350 deelnemers renden de vijf kilometer mee.

De winnaar bij de mannen was dit jaar Tom Kleist, met een recordtijd van 15.57. Voor het eerst werd tijdens het ‘NK Hardlopen met snor’ een tijd neergezet van onder de zestien minuten. Bij de vrouwen won Kis Eugenia met een tijd van 19:51.

Mede-oprichter van MorRun Bertram Welink kijkt tevreden terug op het evenement. Hij was blij met de aanwezigheid van dertig medewerkers van de afdeling urologie van het OLVG ziekenhuis en de steeds grotere aandacht voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. “Het was mooi om te zien dat zo veel mensen verkleed kwamen voor het goede doel.”

Achtergrond Movember
Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar veel mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan. Geld dat wordt opgehaald in Nederland wordt ook uitgegeven in Nederland. 70 procent van het ingezamelde bedrag wordt besteed aan onderzoeksprojecten van KWF-Movember naar teelbal- en prostaatkanker.

Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker en komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden