Achtergrond

Mondkapjesplicht: vertoon van onmacht en op de valreep toch boetes

In de Albert Cuypstraat worden gratis mondkapjes uitgedeeld. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
In de Albert Cuypstraat worden gratis mondkapjes uitgedeeld.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een waar offensief had het moeten worden dit weekeinde, om in vijf drukke gebieden in Amsterdam de mondkapjes­plicht af te dwingen. Het liep uit op een vertoon van frustratie en onmacht.

Marcel Wiegman

Het is dreigen, dreigen, dreigen,” zegt marktkoopvrouw Annemarieke Baerents op de Albert Cuypmarkt. “Maar handhaven: ho maar.” Blaffen, niet bijten. “En ondertussen lopen de klanten weg.” Ze houdt nauwkeurig een lijstje bij. Dinsdag: twee handhavers. Woensdag: twee, na vijf minuten weer vertrokken.

Met enige bombarie kondigde de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vrijdag aan dat er dit weekeinde strenger zou worden gehandhaafd op het dragen van een mondkapje: ‘Handhavers en politieagenten delen sneller de boete van 95 euro uit.’

Zaterdag gebeurde er niets. Zondag, op de valreep, iets meer: om 21.45 uur stond de teller op 157 boetes, uitgedeeld door handhavers, vooral op de Wallen en in de Warmoesstraat. Is het veel of is het weinig? In elk geval meer dan de politie. Die schreef er nul uit.

Een waar offensief had het moeten worden om op de Albert Cuypmarkt, in het winkelgebied Kalverstraat en Nieuwendijk, op de Wallen en in de Warmoesstraat en op Plein ’40-’45 het dragen van mondkapjes af te dwingen. Drukke gebieden die onderdeel zijn gemaakt van een experiment in de strijd tegen de verspreiding van corona, nu Amsterdam een belangrijke brandhaard is.

Gebbetjes

Wat heeft het opgeleverd? “Er is een veelvoud aan mensen aangesproken of gewaarschuwd, waar relatief goed naar wordt geluisterd,” aldus een gemeentelijke woordvoerder. Op straat zag dat er vooral uit als een grootscheeps vertoon van frustratie en onmacht.

Handhaven? Niets van gemerkt, zegt Baerents op de Albert Cuyp, terwijl even verderop vier toezichthouders gebbetjes staan te verkopen. Boetes? “Nee, dat mogen wij niet, dat doen de handhavers.” De handhavers: “Boetes? Nee, dat doen wij niet. Dat doet de politie.”

In het centrum gaat het er al niet anders aan toe. Een toezichthouder op de Nieuwendijk: “Het is vervelend om te merken dat al die mensen die je erop aanspreekt, wel gewoon een mondkapje in hun tas hebben zitten.”

Tien meter verder gaan de kapjes even vrolijk weer af. Wie maakt me wat?

Wachten op groen licht

Op de Wallen en in de Warmoesstraat lijkt het zaterdagmiddag een dag als alle andere: het dragen van een mondkapje is er eerder uitzondering dan regel, al is het er al behoorlijk druk. Opgetreden wordt er niet. “Wij wachten op groen licht,” zegt een handhaver.

’s Avonds gaat het beter, als de stegen naar het drukste gedeelte van de Wallen worden afgesloten voor iedereen die geen mondkapje op heeft. Maar ook nu doen veel bezoekers hun kapje snel weer af, of laten het bungelen onder hun kin. Een leger van verkeersregelaars, hosts en hand­havers probeert de stroom in goede banen te leiden. Er worden mondkapjes uitgedeeld. Gratis.

Maar handhaving?

Zondag komen de handhavers dan toch nog in actie. “Dan hoor je: de politie doet alles,” zegt een handhaver geërgerd. “Nou, ik kan je één ding vertellen: de politie doet niets. Wij doen alles.”

Door de Bloedstraat fietsen zaterdagavond twee agenten. Of ze al een boete hebben uit­gedeeld? Ze schudden het hoofd. Ze hebben gelezen dat er dit weekeinde strenger zou worden opgetreden. Daar keken ze op het bureau nogal van op, zeggen ze. Instructies om op te treden hebben ze in elk geval niet gekregen.

“Als ik daaraan zou moeten beginnen, ben ik morgenochtend om zes uur nog niet klaar,” zegt de een. De ander: “We hebben laatst geteld in de Kalverstraat. Binnen een uur hebben we 116 mensen aangesproken op hun gedrag en dan hebben we de helft nog gewoon langs laten ­lopen. Waar moeten we beginnen?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden