Mogelijk vijfde gevangene besmet in detentiecentrum Schiphol

Een vijfde gevangene in het Justitieel Complex Schiphol is geïsoleerd omdat hij gezondheidsklachten heeft die passen bij besmetting met het coronavirus. Bij vier andere gevangen was al besmetting vastgesteld.

Paul Vugts
Het Justitieel Complex Schiphol. Beeld ANP
Het Justitieel Complex Schiphol.Beeld ANP

De gevangene wordt getest om te bezien of hij ook echt lijdt aan Covid-19. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dat inmiddels vijf gedetineerden ziek zijn geworden, wakkert de onrust verder aan die in het detentiecentrum was ontstaan omdat een arts van de medische staf eind maart door corona besmet was gebleken. De vijf zieke gedetineerden zijn op een aparte afdeling in quarantaine geplaatst.

Vrijlaten

Gedetineerden en advocaten slaan al weken alarm om het grote aantal besmettingen en het gegeven dat het vrijwel ondoenlijk is afstand te houden in de inrichting. Ook in andere gevangenissen en huizen van bewaring heerst onrust. Vorige week was er een opstand in de penitentiaire inrichting in Lelystad. Gedetineerden zouden sneller moeten worden vrijgelaten en niet meer met twee op één cel moeten worden geplaatst, vinden ze.

Op Schiphol worden gedetineerden die op één cel zaten met een medegevangene bij wie corona is vastgesteld, niet in quarantaine geplaatst zolang ze geen klachten hebben. Dat terwijl ze mogelijk wel het virus dragen. Ze mogen bijvoorbeeld ook gewoon koken samen met anderen, wat tot spanning leidt.

Een woordvoerder van het ministerie liet eerder deze week weten dat gedetineerden alleen met twee op één cel worden geplaatst als ze geen klachten hebben. Ze worden extra in de gaten gehouden. “Gedetineerden met klachten, of ze positief getest zijn of niet, worden geïsoleerd op hun cel.”

Helft besmettingen op Schiphol

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming schreef de Tweede Kamer dinsdag dat toen in alle Nederlandse inrichtingen in totaal acht ‘bevestigde gevallen van besmetting met corona’ waren. De helft zat toen dus al op Schiphol.

Landelijk waren tien ‘justitiabelen met cornagerelateerde klachten’ uit voorzorg op hun eigen cel geplaatst, hoewel niet vast stond dat ze Covid-19 hadden.

‘Inrichtingen zijn, zoals zoveel gebouwen in dit land, niet ontworpen om 1,5 meter afstand te kunnen houden,’ schreef Dekker in reactie op een brandbrief van anonieme medewerkers van inrichtingen. ‘Daarom wordt er per inrichting maatwerk geleverd. Dit doen we bijvoorbeeld door het verkleinen van de groepen of door het aanbrengen van vloermarkeringen.’

Sinds de start van de maatregelen is de bezetting binnen de inrichtingen volgens de minister ‘fors teruggelopen, van ruim 98 naar 85 procent’.

‘Er is daardoor meer ruimte ontstaan, bijvoorbeeld om justitiabelen op een eenpersoonscel te plaatsen. Er is op dit moment geen behoefte om aanvullende maatregelen te treffen. Het gebruik van meerpersoonscellen is in de afgelopen weken gedaald van 30 procent naar 15 procent.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden