Mogelijk nachttrein tussen Amsterdam en Zürich in 2021

De NS onderzoekt met de Zwitserse spoorwegen of het mogelijk is om de nachttrein tussen Amsterdam en Zürich nieuw leven in te blazen. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS na berichtgeving van Treinreiziger.nl.

Jesper Roele
null Beeld ANP
Beeld ANP

Eind 2016 reed de nachttrein voor het laatst. Het aantal passagiers liep drastisch terug door de groei van goedkope budgetvluchten naar populaire steden en wintersportbestemmingen. Het is de bedoeling dat de lijn vanaf december 2021 weer gaat rijden.

Volgens de NS neemt de vraag naar nachttreinen weer toe, doordat reizigers duurzamer willen reizen. Vooral in de centraal gelegen Europese landen, zoals Zwitserland en Oostenrijk, wordt volop onderzocht welke nieuwe verbindingen er gerealiseerd kunnen worden.

“We zijn nu alles in kaart aan het brengen,” aldus een woordvoerder van de NS. “Het onderzoek loopt en we kijken wat er beschikbaar is aan materieel en personeel. En ook naar de financiële haalbaarheid moet gekeken worden.” Een woordvoerder van de Zwitserse spoorwegen zegt tegen Treinreiziger.nl dat voor de uitbraak van het coronavirus het aantal nachttreinreizigers van en naar Zwitserland met meer dan een kwart is toegenomen.

Niet alleen wintersport

Het is de bedoeling dat de lijn het hele jaar gaat rijden en niet alleen in de wintermaanden om wintersporters naar hun vakantiebestemming te brengen.

In december van dit jaar komt er al een nachttrein tussen Amsterdam, Innsbruck en Wenen. Het kabinet trok hier 6,7 miljoen euro voor uit. Veel nachttreinen in Europa zijn afhankelijk van subsidie omdat ze nog niet populair genoeg zijn om de kosten te dekken.

Een directe trein tussen Amsterdam en Londen die vanaf april had moeten ingaan, is door het coronavirus tijdelijk uitgesteld. De NS hoopt dat die hogesnelheidstrein, waarmee je in vier uur naar de Engelse hoofdstad reist, nog dit najaar meerdere keren per dag gaat rijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden