PlusAchtergrond

Moeten leden van sportclubs straks meer contributie betalen?

De gemeente verhoogt per 1 augustus de tarieven voor de huur van sportaccommodaties. Naar ­verwachting moeten leden van sportclubs straks meer contributie betalen.

Thomas Sijtsma
Buitensportaccommodaties  zoals hockeyclubs moeten per 1 augustus 12,5 procent meer huur betalen. Beeld ANP
Buitensportaccommodaties zoals hockeyclubs moeten per 1 augustus 12,5 procent meer huur betalen.Beeld ANP

“Een huurverhoging is nooit leuk, maar gelukkig communiceren ze het op tijd,” zegt Tycho Angevaare van US Volleybal uit Oost. Zijn volleybalclub is een van de vele verenigingen die vorige week een brief van de gemeente kregen over de voorgenomen huurverhoging. Voor sporthallen zal die 8 procent stijgen, voor buitensport­accommodaties zoals voetbal- en hockeyvelden gaat het om 12,5 procent.

Volgens de gemeente is de verhoging nodig om de toenemende kosten voor onderhoud en beheer van ­bestaande accommodaties en aanleg van nieuwe sportvelden en -hallen te kunnen bekostigen. De maatregel moet de gemeentekas per jaar 575.000 euro extra opleveren. Dat geld zal worden geïnvesteerd in de sportvoorzieningen in de stad, zo schrijft wethouder Laurens Ivens (Sport) aan de verenigingen.

Huur is nog steeds laag

Ook na de verhoging vraagt Amsterdam voor een grote stad nog steeds het minste geld voor zijn sportaccommodaties, schrijft Ivens. Een sporthal kost voor een vereniging vanaf 1 augustus 39,75 euro per uur, in de andere vier grote steden in Nederland is dat gemiddeld 56,36. Een voetbalvereniging betaalt gemiddeld vanaf 1 augustus 13.534 euro per jaar, in de andere grote steden is dat gemiddeld 22.287.

Verschillende clubs laten weten dat ze de huurstijging doorberekenen in de contributie van hun leden. Niemand wil afhankelijk zijn van sponsoren. Die zijn in een stad als Amsterdam ook moeilijk te vinden: in kleine woongemeenschappen voelen lokale ondernemers zich nu eenmaal meer verbonden met de plaatselijke clubs.

De clubs vrezen overigens niet voor hun voortbestaan. US Volleybal zoekt zijn heil niet meteen bij sponsoren. “Een derde van onze uitgaven gaat naar de zaalhuur,” zegt Angevaare. “Als dat meer wordt, moeten we flink bijharken. Dat doen we heel simpel: door de contributie te verhogen. Als volleybalvereniging hebben we het beter dan handballers of zaalvoetballers, die staan met veel minder mensen in een zaal.”

Bij volleybalvereniging Albatros, ook in Oost, denken ze aan contributieverhoging van ongeveer 5 euro om het gat van 1500 euro te dichten dat door de huurverhoging dreigt. Bij Basketbal Vereniging Amsterdam gaat de contributie nu in elk geval met 2 à 3 procent omhoog, zegt Gerard Herts van Basketbal Vereniging Amsterdam. Later wordt dat waarschijnlijk meer.

‘Tegenstrijdig besluit’

Sportraad Amsterdam, een onafhankelijke organisatie die als doel heeft zo veel mogelijk Amsterdammers te laten sporten, noemt het besluit van Ivens onverstandig. Secretaris Julius Egan: “Veel verenigingen reageren ontstemd. Ze voelen zich overvallen door het besluit en weinig gesteund.”

Hij verwacht dat de stijging van de tarieven er vooral inhakt bij tennis- en hockeyverenigingen, omdat zij al relatief veel geld kwijt zijn voor hun accommodaties. Tennisclubs hebben veel velden nodig, en voor hockey wordt van oudsher al meer huur betaald dan voor ‘volkssport’ voetbal.

Toch is de huurstijging vooral een bedreiging voor de kleine zaalsportverenigingen. “Het is een tegenstrijdig besluit,” zegt Egan. “De gemeente wil meer Amsterdammers in beweging krijgen en dan besluit je de tarieven te verhogen. Daarmee tref je alle sportverenigingen in de stad. Dat is niet juist.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden