PlusUitleg

Moeten alle podia en musea echt tot 1 september dicht blijven?

Zolang het kabinet niet anders beslist, blijft het culturele leven tot 1 september op slot. Deze duidelijkheid is goed voor grote evenementen zoals Sail, maar doet musea en toneelgezelschappen wanhopen.

Ruben Koops
Pianiste Iris Hond tijdens de opname van een optreden in Het Concertgebouw dat optredens organiseert zonder publiek vanwege het coronavirus. Beeld ANP
Pianiste Iris Hond tijdens de opname van een optreden in Het Concertgebouw dat optredens organiseert zonder publiek vanwege het coronavirus.Beeld ANP

Blijven alle culturele instellingen, clubs, toneel- en concertzalen en poppodia dicht tot 1 september?

Dat is nu de afspraak, maar zeker is dat niet. In de noodverordening die sinds 29 april in Amsterdam en in alle overige Nederlandse veiligheidsregio’s van kracht is, staat expliciet dat evenementen tot 1 september niet zijn toegestaan. De noodverordening neemt het begrip ‘evenement’ heel ruim: ‘elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak’ is niet toegestaan zolang deze noodverordening van kracht is. Musea, poppodia, toneelzalen, bioscopen en alle andere uitingen van cultuur dus, zolang die publiek aantrekken.

De cultuursector blijft dus ontoegankelijk de komende maanden, dat is dan toch duidelijk?

Ja, maar de vraag is of deze regels tot 1 september van kracht blijven of dat ze al eerder worden versoepeld. Eens in de paar weken besluit de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) onder leiding van premier Rutte of bepaalde segmenten van de samenleving kunnen worden heropend. Zo kondigde Rutte op 21 april in een persconferentie aan dat vanaf 11 mei de basisscholen weer (deels) geopend mogen worden. De horeca en de cultuursector zouden in ieder geval tot 19 mei dicht blijven. In de week ervoor komt de MCCb weer bij elkaar met mogelijk nieuwe versoepelingen voor deze beroepsgroep.

Waarom noemt die noodverordening dan 1 september als uiterste datum en niet 19 mei?

Dat is waar de grotere evenementen behoefte aan hadden, denk aan de organisaties achter Sail2020, de Nijmeegse Vierdaagse of andere grote festivals waar duizenden mensen op afkomen. Voor hen is het ondoenlijk om steeds enkele weken te wachten op de volgende persconferentie van Rutte. Zij hebben helderheid op de lange termijn nodig. In een brief van de 25 burgemeesters uit de Veiligheidsregio’s aan het kabinet, die werd ingezien door RTL Nieuws, is daarom aangedrongen op het instellen van 1 september als uiterste datum.

Waarom zijn alle culturele voorstellingen onder die richtdatum van 1 september geschaard, en niet alleen de grote evenementen?

Dat is precies wat steden zoals Amsterdam frustreert, aldus ingewijden. De Veiligheidsregio’s voeren een noodverordening in die door de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken op papier is gezet. Door de ruime definitie van ‘evenementen’ die hierin wordt gehanteerd, hebben de grote evenementen de door hen gewenste duidelijkheid, maar zijn musea, poppodia en concertzalen hun perspectief op heropening op 19 mei kwijt. Terwijl dit perspectief juist nodig is om te bedenken hoe 1,5 metercultuur moet functioneren.

Pech dus voor het Stedelijk, het Concertgebouw of het DeLaMar?

Nee, er is nog hoop. Bij de volgende persconferentie van Rutte in de week voor 19 mei kunnen nieuwe versoepelingen van de coronaregels worden aangekondigd, ook voor de cultuursector. In de noodverordening staat dat burgemeesters in dat geval een ontheffing mogen verlenen aan culturele instellingen die een 1,5 meterplan hebben opgesteld. Welk instellingen hiervoor in aanmerking komen, is tegen die tijd aan de burgemeesters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden