Moeder van baby in container in Slotermeer na zeven jaar gevonden en gearresteerd

De 31-jarige moeder van het pasgeboren meisje dat in oktober 2014 in een vuilcontainer in Slotermeer is gevonden, is na bijna zeven jaar opgespoord en aangehouden in Duitsland.

De plek in de Fritz Conijnstraat waar de pasgeboren baby in een ondergrondse container werd gevonden. Beeld ANP
De plek in de Fritz Conijnstraat waar de pasgeboren baby in een ondergrondse container werd gevonden.Beeld ANP

In de donkere zondagochtend van 26 oktober 2014, om 04.15 uur ’s nachts, loopt een vrouw langs de vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat in Slotermeer. Ze hoort onmiskenbaar het gehuil van een baby. Eerst denkt ze dat het om een babyfoon gaat, maar ze vertrouwt het niet. Ze belt het alarmnummer.

Een agent in de meldkamer denkt: “Maar als het huilt, dan ademt het!” Dan gaat het vlug: de ambulances en brandweer rijden met gillende sirenes naar Nieuw-West.

Wanneer de brandweer arriveert, haalt de ploeg een baby uit de container: een licht getint meisje van tien tot twintig dagen oud – gelukkig nog in leven. De baby zit in een plastic tas van een Italiaanse kledingwinkel, en draagt een wit, maar bevlekt rompertje met ‘ik hou van opa’ erop. In het ziekenhuis blijkt dat het meisje gezond is en goed is verzorgd.

Bijna zeven jaar later, in april van dit jaar, wordt de 31-jarige moeder van de baby aangehouden in Duitsland – dankzij haar vingerafdruk op de tas waarin de baby werd gevonden. Ze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Pleister na de hielprik

Lang had de politie geen succes met het opsporen van de moeder. In 2015 probeerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) al onderzoek te doen met dna van de moeder dat op de pasgeboren baby is gevonden. Dat was toen haast revolutionair, omdat het nog maar kort was toegestaan om dna te gebruiken bij opsporingsonderzoeken.

Het bood weinig soelaas: de moeder kwam niet voor in een Nederlandse databank, zo bleek. “We zoeken naar een speld in een hooiberg,” zei hoofdonderzoeker Peter van den Wijngaard van de Amsterdamse politie toen tegen Het Parool. Dit voorjaar bleek er een recente match met de vingerafdruk te zijn in Duitsland.

Op basis van isotopenonderzoek kon het NFI destijds wel concluderen dat de moeder in de weken voor de geboorte al in de omgeving van Nederland was. Die isotopen werden in het haar van het meisje gevonden: de moeder gaf die aan de ongeboren baby door.

Een andere aanwijzing was de hielprik die het meisje had gekregen, te zien aan de pleister op haar hiel. Ze was dus door een zorgverlener onderzocht op erfelijke ziektes. Van het shirtje met de tekst ‘Hello, nice to meet you!‘, dat ze droeg, bleken slechts twintig exemplaren in omloop te zijn. De luier die de baby droeg, was bovendien aan slechts vier Nederlandse ziekenhuizen geleverd door fabrikant Pampers.

Beroepsgeheim

Het mocht echter allemaal niet baten. Sommige zorgverleners beriepen zich tot frustratie van de recherche op hun beroepsgeheim. Zelfs het RIVM werd gevraagd om te achterhalen waar het meisje de hielprik had gekregen, maar weigerde dat.

Het was amper te achterhalen aan wie de shirtjes waren verkocht; mogelijk is het shirtje tweedehands gekocht. En de vier ziekenhuizen met de Pampersluiers wisten van niets. Ook een herkenbare grote pigmentvlek op de billen van de baby en haar gebogen ringvingers leidden niet tot een verder spoor.

De zaak maakte veel los in het land. Een Deventer vader, Frank de la Bey, haalde in drie maanden tijd ruim 20.000 euro op voor het meisje. Dat bedrag is toen overgedragen aan de Amsterdamse jeugdbescherming.

De moeder is overgeleverd aan Nederland en zit nu hier vast. Op 17 augustus wordt ze voorgeleid voor poging tot kindermoord. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Het meisje is inmiddels geadopteerd en maakt het goed, meldt het Openbaar Ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden