De politie deed uitgebreid onderzoek naar het lichaam van de baby dat in 2016 bij de Sloterplas werd gevonden.

Moeder Sloterplasbaby vrijgesproken

De politie deed uitgebreid onderzoek naar het lichaam van de baby dat in 2016 bij de Sloterplas werd gevonden.Beeld Maarten Brante

De moeder van ‘de Sloterplasbaby’ is woensdag vrijgesproken. De rechtbank acht niet bewezen dat ze het ­lichaam van haar dode zoontje in 2016 probeerde te verbergen. Een vrouw die haar hond uitliet, vond de tas met het babylijkje op 8 juni 2016 aan de oever van de Sloterplas.

Hanneloes Pen

Volgens de rechtbank is in de zaak veel onduidelijk gebleven. “Er kon geen zekerheid worden verkregen over de oorzaak en het moment van overlijden van het kindje. De vrouw zegt zich niet te kunnen herinneren wanneer het kindje precies werd geboren en wanneer zij hem in het park achterliet. Het is dus ook niet duidelijk hoe lang het jongetje in het water heeft gelegen en wat er in die tussentijd gebeurd is met de tas,” aldus de rechtbank.

Schaamte

De 27-jarige vrouw uit Amsterdam-West, die pas na twee jaar intensief politieonderzoek werd opgespoord, vertelde in de urenlange verhoren dat haar zoontje doodge­boren was. Het jongetje had een laag geboortegewicht: 1700 gram. Ze had hem kort na de bevalling in een tas gestopt en achtergelaten op een zichtbare plek bij een fietspad, 12 meter van de uiteindelijke vindplaats bij het water.

De rechtbank vindt dat beide plekken – zowel de plek die moeder heeft aangewezen als de vindplaats van de tas – redelijk goed zichtbaar zijn vanaf het pad. “Dit wijst niet op het verbergen van het lijk,” aldus de rechtbank. De tas was gedeeltelijk open toen die werd gevonden en het hoofdje van de baby was zichtbaar.

Uit al deze omstandigheden kan de rechtbank niet afleiden dat de vrouw het lichaam aan de waarneming van anderen dan haar familie wilde onttrekken of het wilde verbergen. “Wat de vrouw heeft gedaan, is verontrustend en verdrietig maar niet strafbaar,” aldus de rechtbank.

Tijdens de zitting zei de vrouw dat ze haar zoontje ook niet wilde verbergen, maar juist op een zichtbare plek had gelegd in de hoop dat hij zou ­worden gevonden en een begrafenis zou krijgen. De vrouw, die van Marokkaanse komaf is, heeft verklaard dat zij haar zwangerschap uit angst en schaamte geheim had gehouden.

De recherche kwam haar op het spoor nadat speciale toestemming was gegeven voor een dna-verwantschapsonderzoek in de criminele databank. Zo kon de vader, die verdacht wordt van het oplichten van meer­dere vrouwen, worden getraceerd. Hij noemde vrijwel direct de naam van de moeder.

Het OM had een celstraf van vijftien maanden geëist tegen, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens het verbergen van een lijk. Ook wilde het OM dat zij een psychologische behandeling in De Waag zou krijgen. Ze is deels verminderd toerekeningsvatbaar.

Begrip

De vrouw was woensdag niet naar de rechtbank gekomen. Haar advocaat, Geertjan van Oosten, stelde haar na het uitspreken van het vonnis telefonisch op de hoogte van de uitspraak. “De moeder is opgelucht over de beslissing en hoopt dat ze na een lange periode van onzekerheid deze zaak achter zich kan laten en verder kan gaan met haar herstel. Naar omstandigheden gaat het goed,” aldus Van Oosten.

“De moeder snapt dat de zaak veel beroering in de maatschappij heeft veroorzaakt maar aan de andere kant zijn er ook mensen die begrip voor haar situatie hebben. Zij snappen dat de vrouw in een moeilijke situatie heeft gezeten en dat ze haar zwangerschap uit angst voor de buitenwereld geheim wilde houden. Ze hebben begrip voor haar nu ze ook nog eens een doodgeboren kind kreeg,” aldus Van Oosten.

Het OM beraadt zich over een hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden