Moeder ‘containerbaby’ veroordeeld tot vier jaar cel

De 31-jarige Todisoa R., die haar pasgeboren baby in 2014 in een ondergrondse vuilcontainer stopte, is donderdag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Het OM had eveneens een celstraf van vier jaar geëist. De zwakbegaafde R., die niet bij de uitspraak aanwezig was, is verminderd toerekeningsvatbaar.

Hanneloes Pen
Tekening van Todisoa R. in de rechtbank. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Tekening van Todisoa R. in de rechtbank.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De rechtbank achtte het verhaal dat de vader, ene Kaba, het kindje weg had gemaakt, niet geloofwaardig. De rechtbank veroordeelde R. tot poging tot doodslag. “De baby was in een dichtgesloten plastic tas gestopt en zou het niet overleven,” aldus de rechter.

Het voorval heeft tot veel maatschappelijke commotie geleid. “Waarom ze tot de daad is gekomen, is onduidelijk door de ontkennende houding van R.”

Het bijna één maand oude meisje werd midden in de nacht door een buurtbewoonster ontdekt in de vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat in Slotermeer. De brandweer wist het meisje, dat in een plastic tas was gestopt, uit de container te halen. Op de tas zaten de vingerafdrukken van de moeder.

Tegenstrijdige verklaringen

De zwakbegaafde R., geboren in Madagaskar en moeder van zes kinderen bij verschillende vaders, kon in april 2021 worden aangehouden in Duitsland omdat ze daar een diefstal had gepleegd, waarna haar vingerafdrukken in de Duitse databank terechtkwamen. Tijdens de vele verhoren legde ze tegenstrijdige verklaringen af. Uit een van de verklaringen blijkt dat R. daderkennis had, onder meer over de container.

R. had geen vaste woon- of verblijfplaats en geen verblijfsvergunning. Ze had in zowel Nederland als Duitsland asiel aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden