AMSTERDAM - De 23-jarige moeder die vorig jaar haar kind van de vierde etage van de Bijenkorf liet vallen en vervolgens zelf naar beneden sprong, blijft de komende twee weken in de cel.De vrouw is woensdag aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris, maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag bekend.

Justitie verdenkt de vrouw van moord dan wel doodslag op haar negentien maanden oude kindje. Bij de val in oktober raakte de moeder ernstig gewond. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis waar ze enige tijd in coma lag. Het kind overleefde het drama niet.

Vanwege haar verbeterde toestand kon de vrouw woensdag worden aangehouden en voorgeleid. In tegenstelling tot eerdere berichten kon dat nog niet toen ze in coma lag. Volgens een woordvoerder van het OM moet namelijk persoonlijk worden verteld dat iemand is aangehouden, waarbij de verdachte uitleg krijgt over zijn rechten. De vrouw is nadat zij uit coma was ontwaakt, verhoord. Ook toen hield de politie haar nog niet direct aan. Ze bleef echter wel verdachte.

De rechter-commissaris heeft haar nu voor veertien dagen in bewaring gesteld. Direct na de voorgeleiding is de vrouw overgebracht naar het penitentiair ziekenhuis in Den Haag.

Het onderzoek naar de dood van het kind loopt nog. Over de motieven van de moeder is nog niets bekend.

Het incident voltrok zich toen het warenhuis nog open was, voor de neus van winkelend publiek en verkoopmedewerkers. Het was niet de eerste keer dat zich er een dergelijk drama afspeelde. Eerder vorig jaar sprong een man van het Bijenkorf-gebouw aan de Dam en overleed korte tijd daarna. In de jaren negentig liet een man zich in de winkel naar beneden vallen. Hij belandde op een vrouw die daardoor een dwarslaesie opliep. (ANP)