Mode-opleiding Amfi gaat coördinator diversiteit aanstellen

Het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) gaat een diversiteitscoördinator aanstellen. Het is een van de maatregelen die het schoolbestuur aankondigt in een poging om racisme en discriminatie tegen te gaan. Op de school zouden zich meerdere incidenten hebben voorgedaan.

Het Parool
Het Amfi is onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. Beeld ANP
Het Amfi is onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam.Beeld ANP

‘De gebeurtenissen in de VS en de daaropvolgende protesten tegen racisme en discriminatie in de hele wereld, ook in Nederland, hebben ons diep geraakt,’ schrijft de schoolleiding in een mail aan de leerlingen. ‘Jullie reageren terecht erg ontdaan op de gebeurtenissen en daaruit blijkt des te meer hoe urgent het is om meer aandacht te besteden aan meerstemmigheid in onze organisatie.’

De schoolleiding trekt het boetekleed aan: binnen het Amfi hebben zich, zo staat in de mail, verschillende incidenten voorgedaan. ‘Die betreuren wij zeer. Wij bieden hiervoor onze verontschuldigingen aan. Ook hebben de afgelopen jaren studenten binnen Amfi vaker aandacht gevraagd voor dit thema. We hebben ons hiervoor onvoldoende ingespannen.’

In de mail gaat de schoolleiding niet in op de incidenten, maar volgens het blad HvanA was er op het Amfi sprake van een ‘zwijgcultuur’ en een ‘onveilige omgeving’. Kritische studenten werden genegeerd of moesten een herkansing maken. Een docent zou Amsterdam Zuidoost hebben omschreven als ‘een ghetto’.

‘Te zwart’

Een student vertelt aan HvanA dat een docent tegen haar zei dat ‘haar soort’ hem nooit respecteert. Achteraf meende de docent het over studenten in het algemeen te hebben, maar de student is ervan overtuigd dat de opmerking over zwarte mensen ging.

Een andere, internationale student vertelt dat ze met de opleiding stopte omdat mensen niet met haar wilde samenwerken en haar negeerden. De enige geruststelling die zij van docenten kreeg was dat ‘Nederlandse studenten nou eenmaal zo zijn’. Een derde student, uit de VS, vertelt aan het blad dat haar ‘inspiratieboek’, een opdracht waarin ze foto's van zwarte modellen toonde, volgens een docent ‘te zwart’ was. Ook zij verliet de opleiding na meerdere keren zonder resultaat de examencommissie te hebben benaderd.

Discriminerende lesstof

Daarnaast zou het lesmateriaal discriminerend materiaal bevatten. Zo kregen de leerlingen ieder jaar een powerpoint voorgeschoteld vol plaatjes van zwarte mannen in lendedoekjes, bewapend met pijl en boog. De boodschap: studenten moesten als ‘jagers en verzamelaars’ op zoek naar informatie.

De leiding van het Amfi belooft beterschap. Niet alleen wordt er een diversiteitscoördinator aangesteld, ook is er enige tijd terug al een diversiteitswerkgroep opgericht. Die wordt versterkt met docenten en ‘externe professionals’. Er komen bovendien speciale voorlichtingslessen, lezingen en projecten om de kennis over racisme en discriminatie te vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden