Miss Etam en Steps staan door geruzie weer op omvallen

Modeketens Miss Etam en Steps staan opnieuw op omvallen. De doorstart die in september volgde op het faillissement van moederbedrijf FNG staat op knappen. Vanwege de coronalockdown, zegt de huidige eigenaar. Omdat die zich niet aan de afspraken houdt, aldus het personeel.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

NXT Fashion van ondernemer Martijn Rozenboom, die de omgevallen Nederlandse tak van de modeketens in september uit het faillissement van de Belgische winkelgigant FNG overnam, vraagt surseance aan voor het hoofdkantoor in Diemen en het distributiecentrum van Etam en Steps. Bij beide onderdelen werken 116 mensen.

Volgens Rozenboom is betalingsuitstel onvermijdelijk. Na de nieuwe lockdown is volgens hem alle omzet weggevallen. “We kunnen niet meer aan onze betalingsverplichtingen voldoen. Dat is een rechtstreeks gevolg van onder meer de snelheid en de duur van de recent ingestelde lockdown. We zien geen andere uitweg. “

“Ons doel is het grootste deel van de werkgelegenheid van de groep te behouden. We willen de mensen nú informeren om ze niet langer in onzekerheid te houden tijdens de kerstdagen.” In totaal werken 365 mensen bij de winkels van de modeketens.

Ondernemingskamer

De stap volgt echter ook direct op de aankondiging van het personeel en vakvereniging AVV maandag om naar de Ondernemingskamer te stappen. Volgens de medewerkers houdt Rozenboom zich bij reorganisatieplannen niet aan de afspraken die met de curator zijn gemaakt over het behoud van banen.

Zo is het distributiecentrum van beide ketens gesloten zonder daarover het wettelijk verplichte overleg met de ondernemingsraad te voeren. Dat gebeurde nadat die op een sociaal plan aandrong om onvermijdelijke ontslagen te begeleiden.

Daarnaast is bij de overname met de curator afgesproken dat op het hoofdkantoor in Diemen tenminste honderd banen behouden blijven. Maar in de saneringsplannen wordt daar volgens AVV aan voorbij gegaan.

Volgens de bond probeert Rozenboom nu via de surseance – en het faillissement dat daarop kan volgen – alsnog van het personeel af te komen, op kosten van de samenleving. Na een faillissement worden werknemers immers direct ontslagen en neemt het UWV loonbetalingen over. Rozenboom zegt wel toe het salaris voor december nog voor Kerst te voldoen.

Aanvankelijk wilde Rozenboom volgens de medewerkers helemaal niet met de OR overleggen, maar toen die in oktober al eens met een gang naar de rechter dreigde, gebeurde dat alsnog. Volgens de ondernemer is juist geprobeerd met de vakbonden tot een sociaal plan te komen, maar bleken FNV en CNV niet geïnteresseerd en haakte AVV uiteindelijk af.

Geen goede naam

Rozenboom, een ondernemer die in de modewinkelbranche al geen goede naam heeft op het gebied van overnames, doorstarten en faillissementen, kocht de Nederlandse tak van FNG begin september voor 7,8 miljoen euro. Later bleek dat een adviseur die daarbij voor de curator optrad, mogelijk ook banden onderhield met Rozenboom. Curator Kees van der Meent doet momenteel onderzoek naar die - niet toegestane - dubbelrol.

Twee van de vier ketens overgenomen winkelketens, Claudia Sträter en Espresso zijn inmiddels doorverkocht aan modeketen Van Uffelen (Paprika Damesmode). Hoeveel dat NXT Fashion heeft opgeleverd, is niet bekend.

Miss Etam, Steps, Sträter en Espresso gingen eerder dit jaar eerst in België en daarna ook in Nederland failliet nadat bij eigenaar FNG grote onregelmatigheden waren ontdekt. De Belgische justitie doet daar momenteel onderzoek naar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden