Ter Plekke

Misdaadjournalist Wouter Laumans over de gijzeling: ‘Ik hoorde knallen’

Snipers, gepantserde voertuigen en arrestatie-eenheden in kogelvrije vesten: de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam werd dinsdagavond vijf uur lang omsingeld vanwege een gewapende gijzeling. Misdaadverslaggever Wouter Laumans was ter plekke: ‘Een agent zei aan het lint: ‘Er is explosiegevaar’. Toen wist ik: dit is serieus.’

Olaf Heyblom
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Wouter, hoe begon de avond voor jou?

“Ik was gister behoorlijk snel ter plekke, terwijl het Leidseplein nog helemaal vol stond. In eerste instantie dachten we aan een overval, maar het bleek toch iets anders te zijn. Gaandeweg werd duidelijk wat er aan de hand was.”

Wat trof je aan op het Leidseplein?

“Er was paniek. Er lagen allerlei politiemensen achter een muurtje en toen dacht ik: er wordt geschoten. Ik hoorde een paar knallen, maar durfde het toen niet op te schrijven. Voordat je sensatie gaat bedrijven, moet je het wel zeker weten. Op dat moment komt er een legermacht aan politieauto’s en alles langsrijden. Dan ga je tellen hoeveel mensen je ziet: dat waren tientallen zwaarbewapende politiemannen.”

Wanneer merkte je dat het toch om meer ging?

“Toen een agent aan het lint zei: ‘er is explosiegevaar’. Ik dacht: wow, dat is wel een ander level, misschien is er wel iets anders aan de hand. Omstreeks 18.00 uur werd het Leidseplein echt schoongeveegd. En toen waren er alsnog wat mensen die zich afvroegen waarom ze weg moesten.”

Hoe was de sfeer op straat?

“Iedereen was wel geschrokken. En de politie was in opperste staat van paraatheid. Hier in de Marnixstraat kleedden zwaarbewapende agenten zich om. Een bearcat, een gepantserd voertuig kwam langsgereden. Mensen liepen met bomkoffers rond. Er werd echt uitgepakt met groot materieel.”

Hoe gaat een misdaadverslaggever bij zo’n gebeurtenis te werk?

“Je probeert te achterhalen wat er aan de hand is. Dat gaat met horten en stoten. Dan bel je mensen om informatie in te winnen, om te vragen wat er aan de hand is. Hoeveel mensen zijn het? Heel gesnipperd wordt zoiets duidelijk. Als misdaadverslaggever klinkt het allemaal wel stoerder dan het is. Ik stond daar op een gegeven moment met mijn perskaart ook aan het lint te wachten op wat komen gaat. We werden weggestuurd bij het Leidseplein en dan ben je al weg bij de plek waar het gebeurt.”

“Op een gegeven moment moet je ook naar de krant, een stuk schrijven om de deadline te halen. Het is toch je werk. Een dik uur voor de ontknoping ben ik teruggegaan, dus ik heb de ontknoping eigenlijk gemist. De lezers moeten de ochtend erna weten wat er is gebeurd. We hadden gelukkig nog twee verslaggevers ter plaatse.”

“Waar je de hele tijd over nadenkt? Wat als de de krant naar de drukker moet en het is nog aan de gang? Dan breng je eigenlijk oud nieuws. We hebben het zo weten op te rekken dat we de overmeestering nog konden meenemen. Toen moest de krant echt weg.”

Ben je eerder getuige geweest van zo’n grootschalige operatie?

In de Rembrandttoren is ooit een gijzeling geweest. En bij Peter R. de Vries was een grootschalige politiemacht aanwezig, net als bij de roof op het waardetransport van Schöne Edelmetaal. Het bijzondere hierbij was dat het zich allemaal op één plek concentreerde, waardoor er steeds meer mensen naar die ene plek kwamen.”

Verder nog opvallende zaken?

“Nou, toen ik aankwam bij het Leidseplein zaten mensen nog gewoon op de terrassen. Er stond een groepje gasten met een baco in de hand naar het gebeuren te kijken. Ze hadden niet echt in de gaten wat er aan de hand was.”

Welk gevoel houd je over aan de avond?

“Het is goed dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De politie heeft echt adequaat gereageerd.”

Alles over de gijzeling

Een man in camouflagepak heeft dinsdagmiddag rond half zes, met een vuurwapen en iets dat leek op een bomvest, een man in gijzeling genomen in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam. Rond half elf kon de gijzelnemer worden overmeesterd.

De gijzeling duurde vijf uur: lees terug hoe dat ging, minuut voor minuut.

De Amsterdamse gijzelnemer (27) eiste 200 miljoen in cryptovaluta. Hij dreigde zichzelf op te blazen met een bomvest.

Een dag na de gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein reflecteren de minister van Justitie en Veiligheid, de politiebonden en Apple op de heftige gebeurtenissen. ‘We zijn ongelooflijk dankbaar en opgelucht’.

De gijzelnemer van de Apple Store op het Leidseplein droeg explosieven op zijn lichaam, maar die stonden niet op scherp. De 27-jarige Amsterdammer ligt zwaargewond en onder bewaking in het ziekenhuis.

De urenlange gijzeling, samengevat in beeld.

Heeft u meer informatie over de gijzeling in de Apple Store? Zoals beeldmateriaal, informatie over de gijzelnemer of de aanwezigen in de winkel? Neem contact met ons op via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool of mail naar redactie@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden