Amsterdam Bewaar

Misbruikverdachte: Het waren 'kneepjes in schouders'

Orthodox-joodse school Cheider
Orthodox-joodse school Cheider © ANP

Docent Ephraïm S., de van misbruik verdachte ex-docent van de orthodox-joodse school Cheider in Buitenveldert, stelt dat aanrakingen van zijn leerlingen bedoeld waren om kinderen rustig te krijgen.

S. verklaarde maandag dat het een onderdeel was van zijn onderwijsmethode. Dat deed hij aan het begin van de vierdaagse behandeling van de zaak. 

De man wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van ontuchtige handelingen met vier kinderen onder de 16, en twee ernstiger verdenkingen van seksueel misbruik bij scholieren onder de 12.

Zelf spreekt hij van "kneepjes in de schouder", die hoogstens kunnen worden beschouwd als grensoverschrijdend gedrag.

Uitgeleverd
De school in Buitenveldert schorste S. na meldingen van misbruik in juni 2012, maar deed niet direct aangifte. Daardoor kon hij dat najaar ongehinderd naar Israël vertrekken. Daar woonde hij tot 2016, wat de procesgang vertraagde.

In Israël kreeg hij de Israëlische nationaliteit, na een diensttijd in het leger.

Volgens S. betrof het geen vlucht voor vervolging, maar een geplande emigratie. Hij werd in Israël aangehouden en uiteindelijk uitgeleverd.

Onderwijsinspectie
Uit onthullingen van NRC en De Telegraaf bleek eerder dit jaar dat er bemoeienis nodig was van toenmalig minister Marja van Bijsterveldt (onderwijs) om Cheider te bewegen aangifte te doen tegen S.

Deze week zullen deskundigen zich buigen over de verklaringen van de slachtoffers, waarop de zaak is gebaseerd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.