Minstens 40 Amsterdamse pleinen geschikt voor nieuwe postzegelparken

Binnen Amsterdam zijn nog minstens veertig pleinen en andere versteende plekken geschikt voor een nieuw postzegelpark of buurttuin, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Samen zijn ze goed voor zo’n zes voetbalvelden extra groen in de stad.

 Koningsplein in Amsterdam. Beeld Dingena Mol
Koningsplein in Amsterdam.Beeld Dingena Mol

Het Koningsplein zou geknipt zijn voor een postzegelpark, maar dat geldt ook voor de kop van de Zuidas, het Valeriusplein, het Anton de Komplein en het Azartplein. Een ander voorbeeld is de Wijdesteeg, de stenige open ruimte langs de Nieuwezijds Voorburgwal tegenover het Amsterdam Museum. Een deels door de computer ontworpen ‘inspiratiekaart’ komt tot veertig, soms ronduit drukke, plekken die zich redelijk tot goed laten omturnen naar extra groen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen in opdracht van Groen Platform Amsterdam (GPA), een netwerk van dertig natuur- en milieuorganisaties. Met behulp van computerdata is nagegaan waar nieuw groen mogelijk is en waar de impact het grootst zou zijn.

De onderzoeksmethode is ontleend aan de landbouw. Daar worden dit soort analyses bijvoorbeeld gebruikt om te beoordelen welk deel van Marokko bij uitstek geschikt is voor de teelt van tomaten, legt onderzoeker Thomas Mattijssen uit. De computer kan haarfijn vaststellen waar de instraling van de zon optimaal is en waar tegelijk een goede ontsluiting is naar de markt.

Drieduizend open plekken

Op dezelfde manier hebben de onderzoekers de computer naar de stad laten kijken. Die kwam tot zo’n drieduizend open plekken van 100 tot 3000 vierkante meter die zich door hun omvang en hun functie lenen voor een postzegelparkje of een buurttuin. Daarna beoordeelde de computer op basis van data over Amsterdam op welke plekken het groen als geroepen komt - omdat de gezondheid, de natuur en het sociale leven in de buurt wel een impuls kunnen gebruiken, of omdat het weersextremen als droogte, stortregens en hitte kan dempen.

De 86 plekken die volgens de computer het meest geschikt zijn werden allemaal nog eens bezocht door vrijwilligers van GPA. Daardoor vielen nog heel wat plekken af, bijvoorbeeld omdat er andere plannen zijn voor het gebied. GPA selecteerde hieruit veertig locaties die het meest kansrijk zijn.

Met de op het onderzoek gebaseerde kaart die woensdag is gepubliceerd wil GPA Amsterdammers stimuleren om in hun buurt meer groen aan te leggen. Bij de stadsdelen is immers veel budget beschikbaar voor bewonersinitiatieven, zegt Paul de Dooij van Buurtgroen020, een website rond dit soort groene initiatieven in buurten.

Draagvlak

Of het daadwerkelijk mogelijk is om alle nieuwe plantsoentjes aan te leggen, moet nog blijken. “Het stadsdeel moet zijn instemming geven, voor bewonersinitiatieven moet draagvlak zijn in de buurt en dan nog kan het niet doorgaan omdat er bijvoorbeeld kabels en leidingen in de grond liggen,” zegt Lidy Zeinstra van GPA.

Maar de voortekenen voor deze veertig plekken zijn gunstig, volgens GPA. Uit eerder onderzoek van de Wageningse universiteit in opdracht van GPA bleek al dat de stad er heel vaak op vooruitgaat met groen. Omgerekend in klinkende munt zou de optelsom van de waarde van het groen door onder meer het mooiere uitzicht, de gezondheidswinst, het behoud van biodiversiteit en de sociale cohesie zelfs meer opbrengen dan wanneer dezelfde grond wordt gebruikt voor de bouw van woningen.

Uit onderzoek van de gemeentelijke statistiekdienst OIS bleek vorig jaar dat groen dichtbij huis steeds belangrijker wordt gevonden. Amsterdammers hebben minder tijd en zoeken ontspanning en natuur om de hoek in plaats van dat ze op de fiets stappen naar een park of het Amsterdamse Bos.

De Dooij ziet het ook terug in de coronatijd. Hij ziet dit jaar meer bewonersinitiatieven om straten te vergroenen. De behoefte om even het huis uit te gaan voor een ommetje of om in de buurttuin te werken wordt breed gevoeld onder de gemiddeld krap behuisde Amsterdammers die nu veelal ook nog thuis werken, zegt hij. “De leefomgeving is ook je werkomgeving geworden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden