Minister: 'Sorry voor vliegshow, maar aan de regels is voldaan'

'Sorry voor de ophef, maar de vliegshow vorige maand met F16's en een Boeing van KLM was geheel volgens de regels.' Dat schrijft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen naar aanleiding van een verrassingsvlucht boven Amsterdam aan de Tweede Kamer.

Herman Stil
De Boeing 777-300 van KLM met de vier F16 s boven het IJ Beeld anp
De Boeing 777-300 van KLM met de vier F16 s boven het IJBeeld anp

Op 13 maart tegen vier uur vloog plots een Boeing 777-300 van KLM laag over de binnenstad, begeleid door vier F16's van de Koninklijke Luchtmacht. De vliegshow was ter ere van het 100-jarig jubileum van KLM, luchtvaartlab NLR en Fokker, dat op dat moment in aanwezigheid van koning Willem-Alexander werd afgetrapt in filmmuseum Eye.

De verrassingsvliegshow leidde tot een golf ophef op internet. De vlucht was bewust niet aan de grote klok gehangen om het ook voor de aanwezigen van het jubileumfeestje een verrassing te laten zijn.

Van Nieuwenhuizen haalt de openbare veiligheid van het jubileumfeestje aan als reden voor de surprise.

Ze zegt nu de verrassing te betreuren, maar wil de 'luchtvaartvertoning' op 304 meter boven de stad niet veroordelen. De vlucht was volgens haar tevoren aangevraagd en toegestaan door zowel luchtvaartinspectie ILT als Luchtverkeersleiding Nederland. De veiligheid was daarmee volgens de minister gewaarborgd.

Een vergunning voor de vliegshow was een dag tevoren gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee 'openbaar'. Ook de gemeente en de hulpdiensten waren op de hoogte.

'Ik vind het vervelend als mensen onnodig geschrokken zouden zijn van de vertoning. Er is door de organisatie besloten geen grote ruchtbaarheid aan de luchtvaartvertoning te geven om te voorkomen dat grote groepen mensen zich uit belangstelling naar Eye zouden begeven.'

Impact
'Met de kennis van nu is er door de organisatie in mindere mate rekening gehouden met het feit dat de aanwezigheid van straaljagers in de buurt van een passagiersvliegtuig tot vragen bij de bevolking zou kunnen leiden.'

De minister houdt een slag om de arm wat betreft de impact van alle ophef. Er zijn volgens haar vrijwel geen klachten ingediend. Ook een vlucht van historische toestellen, even voor de gewraakte straaljagershow, en een passage van het laboratoriumvliegtuig van NLR gingen onopgemerkt voorbij.

De CO2-uitstoot van de vlucht, die bij elkaar een uur duurde, wordt door KLM gecompenseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden