Update

Minister Slob: bestuur Haga Lyceum moet weg

De Onderwijsinspectie mag een kritisch rapport over het islamitische Cornelius Haga Lyceum onverkort publiceren. De minister grijpt nu in bij de school.

Bas Soetenhorst
Volgens reeds uitgelekte onderdelen krijgt de school vooral verwijten op het gebied van de financiën. Beeld Eva Plevier
Volgens reeds uitgelekte onderdelen krijgt de school vooral verwijten op het gebied van de financiën.Beeld Eva Plevier

De Haagse rechtbank stelde donderdagochtend de school in West, die publicatie probeerde te voorkomen, in het ongelijk. Minister van Onderwijs Arie Slob zegt in een eerste reactie de huidige school­bestuurders te willen vervangen. Hij komt met een zogeheten aanwijzing. Het is voor het eerst dat de minister deze zware maatregel neemt.

Als het bestuur die negeert en blijft zitten, kan Slob besluiten dat de school geen geld meer krijgt. De gemeente Amsterdam is dan niet langer verplicht de school onderdak te bieden en kan het huidige gebouw terugvorderen.

Beroep

Het Haga Lyceum gaat in hoger beroep tegen het vonnis. Het bestuur is bovendien niet van plan op te stappen. Daar is geen juridische grond voor en het personeel, ouders en leerlingen staan nog achter het bestuur, aldus advocaat Wouter Pors van het bestuur.

Kort na de uitspraak zette de Inspectie het rapport online. Daarin wordt gesproken van ‘ernstige gebreken’. Zo neemt het schoolbestuur geen afstand van omstreden personen, is er financieel wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling. Ook is het burgerschapsonderwijs onvoldoende. De Inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het huidige bestuur de tekortkomingen kan oplossen.

De school ontkent alle beschuldigingen.

Rapport Onderwijsinspectie
Lees hier het rapport van de Inspectie.

Invloedssfeer

Het inspectieonderzoek op het Haga Lyceum heeft een lange geschiedenis. Eind 2018 lag er een vrijwel afgerond positief rapport. Publicatie ervan werd doorkruist door een waarschuwing begin dit jaar van de AIVD over ‘richtinggevende personen’ binnen de school die in ‘salafistische en radicale omgeving verkeerden’. Ze zouden leerlingen buiten schooltijd ‘onder hun invloedssfeer’ willen brengen.

Dit leidde ertoe dat de Inspectie nieuw onderzoek begon. Dat is uitgemond in een veel kritischer rapport, waarvan de rechter nu heeft verklaard dat het naar buiten mag.

De Inspectie betwijfelt of leerlingen meekrijgen dat integratie een nastrevenswaardig doel is. De rechter is het niet eens met het Haga Lyceum dat de Inspectie alleen mag kijken naar het aangeboden onderwijs. Het staat de Inspectie vrij om kritiek te uiten dat het schoolbestuur niet ondubbelzinnig afstand neemt van contacten met ‘twijfelachtige opvattingen over basiswaarden’.

De AIVD heeft ook gewaarschuwd voor salafistisch onderwijs op het Haga Lyceum. Daarvoor heeft de Inspectie geen aanwijzingen gevonden.

Kamer wil actie na rapport

Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen is het goed dat de onderwijsinspectie het rapport over de islamitische school mocht publiceren. “Het is belangrijk dat we altijd en overal kunnen zien dat jongeren goed onderwijs in een veilige omgeving krijgen,” zegt Van Meenen. “Waar dat ontbreekt moet zonder terughoudendheid ingegrepen worden.”

De conclusies van de onderwijsinspectie zijn ‘buitengewoon ernstig’, vindt het CDA. “Het bestuur en de directeur moeten weg, dat lijkt me helder,” aldus onderwijswoordvoerder Michel Rog. “Ik hoop dat de minister de middelen die hij heeft inzet om dat mogelijk te maken.”

“Dit is duidelijk,” zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. “Het is simpelweg schadelijk voor leerlingen om op deze school onderwijs te krijgen. Er is maar één oplossing: de school moet dicht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden