Amsterdam Bewaar

Minister Bussemaker als nieuwe 'Banksy' op UvA-gebouw

De door Banksy geïnspireerde beeltenis van minister Bussemaker van Onderwijs
De door Banksy geïnspireerde beeltenis van minister Bussemaker van Onderwijs © Lianne Schmidt

Op de plek waar dinsdag een vermeende muurschildering van Banksy werd overgeschilderd, prijkt sinds donderdagochtend een afbeelding van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Het vermeende werk van de Britse straatkunstenaar Banksy werd dinsdag per ongeluk overgeschilderd door de Universiteit van Amsterdam (UvA). 

Wie het nieuwe werk heeft gemaakt is nog onduidelijk, maar verschillende studenten en getuigen melden dat de beeltenis van de PvdA-minister sinds donderdagochtend te zien is. En dat blijft ook zo, want een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de beeltenis van de minister niet overgeschilderd zal worden.

Lianne Schmidt, studentassesor van het college van bestuur van de UvA, tast nog in het duister over de herkomst van de nieuwe muurschildering. "Net als bij Banksy is dat kenmerkend voor dit soort acties. Je zult nooit helemaal weten wie het heeft gemaakt."

Dinsdag ging de muurschildering Balloon Girl, met daarop een meisje met een hoofddoek dat een hartvormige ballon loslaat, verloren tijdens restauratiewerkzaamheden aan de Oude Manhuispoort.