Minder vacatures, meer werklozen: arbeidsmarkt Amsterdam hard geraakt door coronacrisis

De coronacrisis raakt de arbeidsmarkt in Amsterdam harder dan in de rest van het land. Het aantal vacatures is verder geslonken en het aantal mensen dat werk zoekt, is hier sneller gegroeid dan het landelijk gemiddelde.

Bart Van Zoelen
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Sinds het coronavirus rondwaart, is het aantal vacatures in en om Amsterdam 40 procent teruggelopen. Landelijk was dat 29 procent.

De economische gevolgen van de pandemie zijn terug te zien in de slinkende werkgelegenheid. Het aantal geregistreerde werkzoekenden was in augustus voor de regio Amsterdamse 13 procent groter dan vorig jaar. Die groei is het dubbele van het landelijk gemiddelde dat 6,5 procent bedraagt.

In onderzoeken van het UWV en onderzoeksbureau SEO werd eerder al voorspeld dat de Amsterdamse economie harder getroffen zou worden. In deze regio werken simpelweg meer mensen in sectoren die gevoeliger zijn voor de gevolgen van de coronacrisis, zoals de horeca, het toerisme en de zakelijke dienstverlening. Nu is dat voor het eerst terug te zien in de cijfers over de regionale arbeidsmarkt.

Wel merkt het UWV op dat de snel groeiende werkloosheid niet in volle omvang te zien is in de uitkeringsstatistieken voor WW of bijstand. In de WW ziet het UWV los van de piek in april geen explosieve groei, zelfs al is het aantal WW-uitkeringen in de regio Amsterdam sinds het einde van 2019 33 procent toegenomen tot 27.000. Hoewel WW’ers na verloop van tijd doorstromen naar de bijstand is het aantal bijstandsgerechtigden in de regio vooralsnog maar 1 procent gegroeid.

Harde klap

Maar dat betekent volgens het UWV allerminst dat de impact meevalt. De harde klap voor de arbeidsmarkt is nog niet in de cijfers terug te zien. Veel werkgevers worden namelijk nog overeind gehouden met steunmaatregelen. Dat veel zzp’ers al zonder werk zitten, is dan weer niet te zien in de WW-statistieken omdat zij deze werkloosheidsuitkering niet krijgen. “Er is veel verborgen werkloosheid en veel urenverlies,” zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Alexandra Benning.

Onder zzp’ers en andere flexwerkers vallen de hardste klappen. Zij zijn ook nog eens oververtegenwoordigd in zwaar getroffen sectoren binnen deze regio als de cultuur, de taxibranche en zakelijke dienstverlening. Het UWV vraagt zich af of de werkgelegenheid overeind blijft als de Tozo-steun van het kabinet afloopt.

Ook heeft de uitkeringsinstantie zorgen over jeugdwerkloosheid. Op zoek naar besparingen bedanken bedrijven vaak eerst flexwerkers voor hun diensten met daarbij relatief veel jongeren. Het UWV ziet omscholing als een mogelijke oplossing, door jongeren aan werk te helpen in sectoren waar nog veel kansen liggen, zoals de techniek.

Verdringing ligt op de loer

Als de steunmaatregelen aflopen en de economie verder krimpt, zullen ook meer oudere werknemers met vaste contracten worden geraakt, waarschuwt het UWV. ‘Dat is nu al te zien.’ Maar vooralsnog is het UWV vooral bezorgd om jongeren, flexwerkers en Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verdringing van mensen zonder diploma’s ligt op de loer als werkgevers het voor het uitzoeken krijgen.

Het UWV waagt zich niet aan voorspellingen over de exacte gevolgen van de coronacrisis voor de werkgelegenheid omdat deze zo acuut was dat bestaande economische modellen hier niet opgaan, legt Benning uit. “Hoe heftig de gevolgen zullen zijn en wanneer ze precies optreden, weten we niet,” zegt regiomanager Anita Oonk. “Dat er nog veel gaat gebeuren, daar kun je vergif op innemen.”

De omslag is hier dramatischer dan in andere regio’s omdat werkgevers hier tot vorig jaar in veel sectoren de grootste moeite hadden om geschikt personeel te vinden. Voor het eerst in jaren heeft Amsterdam geen krappe arbeidsmarkt meer. Dat de coronaklap rond Amsterdam en Schiphol harder aangekomen is dan in andere delen van het land blijkt ook hier. De arbeidsmarkt in regio’s als Zuid-Oost Brabant, Utrecht en Zeeland geldt nog wel als krap.

Gewilde specialismen

Nog steeds zijn er grote verschillen tussen sectoren en beroepen. Sommige bedrijven valt het nog steeds zwaar om geschikt personeel te vinden. Over de hele linie geldt dat in deze regio voor de ict en de techniek. Maar ook binnen sectoren zijn specialismen die nog altijd zeer gewild zijn of juist vanwege corona extra nodig zijn. Als voorbeelden noemt het UWV accountants die nu meer worden ingezet om na te rekenen of bedrijven in aanmerking komen voor overheidssteun en de vele ict’ers die ervoor zorgen dat het thuiswerken gesmeerd blijft lopen. Een ander voorbeeld zijn de mensen die voor de GGD het contactonderzoek doen.

Wat opvalt is dat binnen de zorg het aantal vacatures niet is toegenomen. Tegenover de extra behoefte aan verplegend personeel staan minstens zoveel zorgmedewerkers die op dit moment minder werk hebben. Te denken valt bijvoorbeeld aan contactberoepen als fysiotherapeuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden