Nieuws

Minder jongeren kregen in 2020 jeugdzorg

Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar kreeg vorig jaar een vorm van jeugdzorg. Hiermee is het aantal cliënten voor het eerst gedaald, sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor jeugdhulp.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vrijdag zijn gepubliceerd.

De duur van de afgeronde trajecten was vorig jaar weer gemiddeld langer dan een jaar eerder. De gemiddelde trajectduur was in 2020 verder toegenomen naar gemiddeld 413 dagen, tegenover 385 dagen in 2019.

In 2020 kregen ruim 429.000 jongeren jeugdzorg, zo’n 14.000 minder dan het jaar ervoor. De grootste daling werd in het eerste jaar van de pandemie waargenomen bij de ambulante jeugdhulp, waarbij de jongere thuis woont en hulp krijgt op de locatie van een zorgaanbieder. In 2019 kregen 291.500 jongeren deze vorm van jeugdzorg, in 2020 waren het er in totaal 276.500.

Ook kregen flink minder jongeren hulp op een gesloten afdeling of locatie van een jeugdhulpaanbieder; 2.500 in 2019 naar 2000 vorig jaar.

Nieuwe jeugdzorgtrajecten

Het CBS constateert dat vooral tijdens de eerste golf van de coronacrisis in april en mei minder nieuwe trajecten gestart dan in dezelfde maanden van 2019. Het aantal jeugdzorgtrajecten waarmee werd gestart lag in 2020 ruim 12 procent lager dan in 2019.

Regionaal zijn er verschillen te zien in het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt. In Midden-Limburg en Oost-Groningen ontvingen verhoudingsgewijs de meeste jongeren een vorm van jeugdzorg, met uitschieters tot 13 procent. In Amsterdam heeft vorig jaar 10 procent van de jongeren tot 23 jaar een vorm van jeugdzorg gehad.

De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, en kampen – mede door bezuinigingen van het kabinet – met grote tekorten. Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg blijkt volgens onderzoek dat kinderen langer hulp krijgen, wat meer kost, en waardoor de prijzen omhoog zijn gegaan.

Vorig jaar hebben gemeenten tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro meer aan jeugdzorg uitgegeven dan ze hiervoor van het kabinet kregen. Nadat vijf landelijke organisaties aan de bel trokken over de lange wachtrijen die zijn ontstaan bij jeugdzorg, heeft het demissionaire kabinet deze maand toegezegd dat gemeenten dit jaar 613 miljoen euro extra krijgen om knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden