Plus

Miljoenen voor scholing Amsterdamse vaklieden, zonnepanelen en duurzaamheid

Door de miljoenen die Amsterdam uittrekt om de coronawerkloosheid te dempen krijgt de stad er 32.000 zonnepanelen bij. Ook worden 10.000 woningen extra aangesloten op stadsverwarming.

Bart van Zoelen
De Hermitage kreeg in 2019 als eerste rijksmonument zonnepanelen. Beeld ANP
De Hermitage kreeg in 2019 als eerste rijksmonument zonnepanelen.Beeld ANP

Dat blijkt uit de uitwerking van het vorig jaar gelanceerde werkgelegenheidsplan vanwege de coronacrisis. Het stadsbestuur haalde er toen 78 miljoen euro voor uit het Klimaatfonds, een investeringsbudget voor duurzaamheidsmaatregelen. De komende vijf jaar gaat er ook meer geld naar woningisolatie en groen in de stad. De plannen zorgen voor 3800 extra arbeidsplaatsen, 760 per jaar.

Voor de aanleg van zonnepanelen komt minstens 4 miljoen vrij. Daarmee kunnen woningcorporaties tientallen wooncomplexen volleggen waar de investering anders voorlopig te duur zouden worden, bijvoorbeeld omdat er door de hoogte van het dak een hijskraan nodig is.

Schroevendraaier

De zonnepanelen zorgen voor extra werk, ook omdat meteen wordt geïnvesteerd in opleidingen. Dat is een barrière waar installateurs nu tegenaan lopen als ze personeel willen omscholen. Er zijn best Amsterdammers die het vak willen leren, zegt Christiaan Brester van Lens. “Maar aan examengeld ben ik al 5000 euro per persoon kwijt en dan hebben ze nog geen schroevendraaier vastgehouden.”

De uitwerking van de plannen komt op het moment dat de werkloosheid als gevolg van de coronacrisis lijkt mee te vallen. Maar volgens wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zijn extra vakmensen voor de verduurzaming van de stad hoe dan ook nodig. “Corona heeft alleen gezorgd voor meer urgentie.”

Het is meteen een kans om de economie minder afhankelijk te maken van horeca, evenementen en toerisme. “De Amsterdamse economie is best eenzijdig. Gelukkig dat de gevolgen van corona lijken mee te vallen, maar we zijn nog lang niet terug op het oude niveau. Eerlijk gezegd vraag ik me ook af of we weer terug moeten naar waar we vandaan komen.”

Een keuze voor duurzaamheid en techniek lijkt meer perspectief te bieden op een vaste baan. “Meer zekerheid dan de vluchtige banen waar veel Amsterdammers nu in zitten.”

Warmtenetten

Behalve naar het leggen van zonnepanelen gaan miljoenen naar verduurzaming van veertig gemeentepanden (10 miljoen), groen in de stad (2,5 miljoen), de isolatie van 10.000 woningen en de renovatie van 3000 woningen (samen 10 miljoen). Nog het meeste geld, 50 miljoen, gaat naar warmtenetten om 10.000 woningen extra aardgasvrij te maken.

Daarmee is volgens Van Doorninck niet gezegd dat het stadsbestuur meer belang hecht aan warmtenetten dan aan isolatiemaatregelen. Geïsoleerde woningen hebben genoeg aan verwarming van een lagere temperatuur, wat duurzamer kan zijn. “Het moet allebei. Maar warmtenetten zijn een zwaardere opgave die meer kost. Dat is ook een opdracht uit het Klimaatakkoord.” Welke buurten nu eerder worden aangesloten op stadsverwarming is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden