Amsterdam Bewaar

Miljoen euro cash gevonden bij inval woning Centrum

Er zijn geen aanhoudingen verricht.
Er zijn geen aanhoudingen verricht. © ANP

In een onderzoek naar versleutelde telefoons heeft de politie in een pand aan de Plantage Muidergracht één miljoen euro aan contant geld gevonden.

De politie deed dinsdag op elf locaties in Noord-Holland invallen in een groter onderzoek naar de verkoop van de telefoons. Het geld werd gevonden in de woning van de hoofdverdachte(n) in het onderzoek, meldt de woordvoerder van de politie. 

In Diemen, Berkhout en Huizen werden tijdens de invallen in totaal vier aanhoudingen aanhoudingen verricht. 

De zogeheten crypto-gsm's zijn smartphones die de communicatie versleutelen, wat het voor opsporingsdiensten lastiger maakt om mee te kijken of luisteren. Ze zijn vanwege die eigenschap populair onder criminelen. De verdenking tegen de mensen naar wie de politie nu onderzoek doet is dan ook dat ze de telefoons hebben geleverd aan misdadigers, vertelde een woordvoerder van de politie. 

Het zogeheten Team High Tech Crime viel verder woningen en bedrijfspanden binnen in Almere, Zandvoort en Zeewolde. Ook de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Functioneel Parket, dat onder meer is gespecialiseerd in fraudezaken, zijn bij de doorzoekingen betrokken.

Zij namen de boekhouding in beslag bij twee administratiekantoren. Naast het leveren van geprepareerde telefoons aan misdadigers draait het onderzoek om witwaspraktijken.

De politie denkt verschillende liquidaties in Amsterdam en omstreken op te kunnen lossen door ontsleuteld berichten uit servers op elektronica als de crypto-gsm's. Een rechter in Den Bosch bepaalde onlangs dat het Openbaar Ministerie versleutelde berichten uit de telefoons als bewijs mag gebruiken in strafzaken.