Amsterdam Bewaar

Milde straf voor agent die minderjarige prostituee bezocht

De agent kreeg een taaktraf van 40 uur en 1 dag cel opgelegd.
De agent kreeg een taaktraf van 40 uur en 1 dag cel opgelegd. © ANP

Een Amsterdamse agent is veroordeeld voor het plegen van ontucht met een minderjarige prostituee. Omdat de agent nooit de opzet heeft gehad seks te hebben met een minderjarige, straft de rechtbank mild.

De 27-jarige agent zocht in 2014 via de website Kinky.nl contact met een vrouw die zich via de sekswebsite adverteerde als een 19-jarige prostituee. In werkelijkheid was zij minderjarig en drie weken verwijderd van haar achttiende verjaardag. De politieman maakte tegen betaling een seksafspraak met het meisje.

Het OM eiste twee weken geleden zes maanden cel tegen de agent, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De rechtbank oordeelde woensdag aanzienlijk milder. De man kreeg een dag cel opgelegd, en een taakstraf van 40 uur. Hij had voorzichtiger moeten zijn, meent de rechtbank: "Door zonder meer te vertrouwen op de door haar gemelde leeftijd en toch seks met het slachtoffer te hebben, heeft hij bijgedragen aan het in stand houden van jeugdprostitutie, ook al staat niet ter discussie dat verdachte dit geen enkel moment nastreefde."

Spijt
De agent betuigde oprecht spijt en heeft zijn naaste familie moeten inlichten. Van de politie kreeg hij voorwaardelijk strafontslag, wat betekent dat hij wel in dienst mocht blijven, maar met een proeftijd onder strenge voorwaarden. Die proeftijd is inmiddels zonder gevolgen verlopen.

Justitie vervolgde nog drie mannen voor seks met het minderjarige meisje. Twee van hen zullen later hun vonnis horen, een derde werd vrijgesproken omdat het meisje zei de man niet te herkennen van een foto.

Hoewel uit telefoongegevens bleek dat de man een afspraak had gemaakt, bezwoer hij dat hij gedurende die afspraak volledig gekleed was gebleven en dat zich niets seksueels had afgespeeld, voordat hij 'enigszins verbouwereerd' 50 euro had betaald en was vertrokken.