Amsterdam Bewaar

Michiel van Erp benoemd tot ridder tijdens jubileum

Michiel van Erp
Michiel van Erp © Linda Stulic

De filmmaker krijgt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de Nederlandse documentaire- en filmcultuur. Van Erp vierde dit weekend zijn 25-jarig jubileum.

In het Ketelhuis kreeg hij het lintje opgespeld door wethouder Kajsa Ollongren en Paul de Leeuw. Na het afronden van zijn studie Industrieel Ontwerpen in Delft begon Van Erp in 1991 zijn carrière bij de VPRO. Zijn grote doorbraak bij de VARA was met zijn documentaire reeks 'Lang leve...'.

Grote geheel
De crisis, de ramp met MH17, de onvrede van de middenklasse: Van Erp brengt de Nederlandse maatschappij met milde blik in kaart. "Ik zie altijd het grote geheel en mijn eigen rol daarin," zegt hij in een interview met Het Parool.

Andere veelgeplrezen film- en televisiedocumentaires zijn portretten van Prins Claus, Connie Palmen, Erwin Olaf en voormalig Koningin Beatrix. Zijn recente succes op dramagebied is de serie 'Ramses' uit 2014, waarvoor hoofdrolspeler Maarten Heijmans een Emmy won.

Speelfilm
Komend jaar draait Van Erp zijn eerste speelfilm: Niemand in de Stad, naar de roman van Philip Huff. Voor dit project werd zondagmiddag een crowdfundingcampagne gelanceerd.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste orden in Nederland en is bedoeld voor buitengewone bekwaamheid in wetenschap en kunsten.

Lees ook: Michiel van Erp: 'Ik wil het ongemak wegpoetsen' [+]