Plus

Michelin deelt voor het eerst ook groene sterren uit voor duurzaamheid

Eerder lekten de namen al uit van de tien restaurants die een Michelinster (erbij) krijgen, waaronder drie in Amsterdam. Maandag kende de organisatie ook nog acht Groene Michelinsterren toe. Twee daarvan gingen naar Amsterdam.

De Kas kreeg een groene ster, omdat het restaurant zich dagelijks inzet voor een verantwoorde toekomst. Beeld Mats Van Soolingen
De Kas kreeg een groene ster, omdat het restaurant zich dagelijks inzet voor een verantwoorde toekomst.Beeld Mats Van Soolingen

De sterren voor restaurants die zich inzetten voor duurzame gastronomie, kenden dit jaar hun primeur. Onder meer het Amsterdamse Bolenius en De Kas kregen een groene ster, omdat zij zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst en groenten het hart vormen van hun duurzame visie. Om deze onderscheiding te krijgen is het hebben van een rode Michelinster geen vereiste.

Het is een opsteker in een moeilijke tijd, zegt chef Luc Kusters van restaurant Bolenius, dat al ‘gewone’ ster op zak heeft. “Het is niet het mooiste jaar geweest, dus dan is zo’n prijs echt fantastisch. Helemaal als je die ook nog als eerste mag ontvangen.” Al tien jaar richt hij zich met het restaurant, naast heel goed eten, op de voedseltransitie voor een duurzamere toekomst. “Met die combinatie maak je het jezelf niet gemakkelijk, maar we zitten op de juiste koers. Dat wordt nu bevestigd door Michelin.”

Naast de bekendmaking van de Groene sterren, werden tijdens de digitale ceremonie vanuit het DeLaMar alle chefs gefeliciteerd die voor het eerst een rode Michelinster kregen, of een tweede in ontvangst mochten nemen.

Technisch probleem

Het nieuws dat in totaal tien Nederlandse restaurants een Michelinster (erbij) kregen was per ongeluk zaterdagochtend al te zien in de nieuwe app van de organisatie. “Een technisch probleem. Kan gebeuren.” De Michelinster wordt internationaal gezien als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.

De meeste restaurants die in de prijzen vielen, vierden dit weekend dus al een feestje. Zo kreeg Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot in Amsterdam te horen dat het van één naar twee sterren gaat. Daalder, van chef Dennis Huwaë, kreeg net als Wils, van Joris Bijdendijk, een eerste ster.

De techniek werkte ook maandag niet altijd mee, maar door alle digitale ruis klonk ook nu nog blijdschap onder de chefs en hun teams.

Alex Haupt (29), chef van 101 Gowrie in de Pijp, kreeg de award voor Jonge Chef van het Jaar. ‘Zijn creativiteit en persoonlijkheid spatten van het bord.’

Sterren kwijt

Tweesterrenrestaurant &moshik sloot vanwege de coronacrisis begin mei vorig jaar en verloor daarmee als enige Amsterdamse restaurant zijn sterren. Nog zes Nederlandse zaken verloren hun enige ster, waaronder Lucas Rive in Hoorn en De Vrienden van Jacob in Santpoort.

De twee Nederlandse restaurants met drie Michelinsterren, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen, behouden deze. In Nederlands hebben nu 18 restaurants twee sterren en 93 zaken hebben er 1. In totaal telt de Michelin Gids dit jaar 113 sterrenrestaurants. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar.

Hoe zijn de restaurants beoordeeld in coronatijd?
“In deze uiterst moeilijke tijden voor de horeca vinden wij het bijzonder belangrijk om ook in 2021 de selectie van de Michelin Gids Nederland uit te brengen,” zegt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de gids. De inspecteurs hebben dan ook hard gewerkt om restaurants te bezoeken op de dagen dat de tafels nog wel gedekt werden. Sluiting en coronamaatregelen hebben dan ook geen invloed gehad op de uitkomst en resultaten staan gelijk aan voorgaande jaren. Poullenec: “Het afgelopen jaar hebben onze teams niet alleen uitstekende eetervaringen gehad, ze hebben ook met trots gezien dat koks en hun teams werkelijk alles doen om hun passie voort te zetten en hun klanten te inspireren.”

Sterrenrestaurants in Amsterdam

Ciel Bleu **

Restaurant 212 **

Spectrum **

Aan de Poel ** (Amstelveen)

Bolenius *

Bord’Eau *

Bougainville *

Daalder *

The Duchess *

Graphite *

Lastage *

Mos *

Le Restaurant *

Rijks *

Ron Gastrobar *

Sinne *

Vermeer *

Vinkeles *

The White Room *

Wils *

Yamazoto *

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden