Nieuws

Mi Oso, ‘thuis voor diverse mensen’, in Zuidoost wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Het nieuwbouwproject Mi Oso heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Ruim vijfduizend mensen brachten hun stem uit, 20 procent daarvan ging naar Mi Oso in Zuidoost.

Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikt de prijs samen met Dick Verhoeven van Bouwend Nederland uit aan de bewoners van Mi Oso, Era Contour, Geurst & Schulze architecten en Eigen Haard. Beeld Tom Feenstra
Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikt de prijs samen met Dick Verhoeven van Bouwend Nederland uit aan de bewoners van Mi Oso, Era Contour, Geurst & Schulze architecten en Eigen Haard.Beeld Tom Feenstra

Mi Oso – ‘Mijn Huis’ in het Surinaams – bestaat uit 84 sociale huurwoningen en 42 koopwoningen. Volgens wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) zal de wijk daarom een thuis zijn voor ‘mensen met allerlei achtergronden’. Een van de bewoners zegt dat de wijk inderdaad voelt als een ‘community’ van ‘diverse mensen’. De sociale huurwoningen worden sinds het voorjaar van 2020 verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard en alle koopwoningen zijn verkocht.

Alle woningen hebben drie verdiepingen en een veranda aan de voorzijde. Architect Jeroen Geurst raakte geïnspireerd door zijn jaarlijkse bezoeken aan zijn schoonfamilie in Suriname. Aan de straatzijde hebben de woningen terrassen, grote balkons en een schuin dak, net als vele grotere gebouwen in Paramaribo. Ze zijn bereikbaar via een galerij, wat volgens de architecten dan weer ‘Nederlands’ is en aansluit bij het stadsbeeld van Zuidoost.

Voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs mocht een publieksjury, bestaand uit 181 Amsterdammers, 10 kandidaten selecteren uit 53 nieuwbouwprojecten. Online kon iedereen stemmen op één van deze tien finalisten. De tweede plek ging naar project Schoonschip: een drijvende woonwijk in Amsterdam-Noord met een duurzaam en sociaal karakter, waar sinds begin 2020 46 huishoudens wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden