Amsterdam Bewaar

Metrostation Bullewijk tijdelijk gesloten om asbest

Een artist impression van hoe metrostation Bullewijk er uit moet komen te zien na de renovatie.
Een artist impression van hoe metrostation Bullewijk er uit moet komen te zien na de renovatie. © Gemeente Amsterdam

Metrostation Bullewijk is tot woensdagochtend 06.00 uur gesloten omdat asbest is aangetroffen. De gemeente maakt het station schoon.

Voor de renovatie van het station is een straalgrit gebruikt waarin asbest is verwerkt. Om dit te kunnen schoonmaken gaat de halte tussen dinsdag 17.00 en woensdag 06.00 uur dicht. Metro's 50 en 54 blijven wel gewoon rijden, maar stoppen niet op Bullewijk.  

Eind vorige week bleek dat dit besmette straalgrit aan meer dan honderd bedrijven in Nederland is geleverd. Medewerkers van Afval Energie Bedrijf in het Westelijk havengebied moesten zich vanwege het grit afgelopen vrijdag in speciale douches wassen.  

Werk ligt stil
De gemeente Amsterdam gebruike het staalgrit tot afgelopen weekend om metrostations Bullewijk en Weesperplein te renoveren. Het grit wordt gebruikt om roest of verf te verwijderen. In het verleden gebruikte de gemeente het grit ook op 35 andere plekken in de stad. Op al deze locaties zijn monsters afgenomen. Alleen station Bullewijk testte positief.  

Dinsdagnacht, wanneer de metro's niet meer rijden, worden speciale stofzuigers ingezet om het grit op te zuigen. Daarna wordt het nat gemaakt en verwijderd.  

Woensdagochtend gaat de metro weer rijden. Het werk op stations Bullewijk en Weesperplein ligt voorlopig nog wel stil. Hoeveel dagen dit gaat duren is onbekend.

Lees verder: Grote renovatie metrostations Oostlijn van start