Update

Metro's Amsterdam rijden weer na storing

Het gehele metronetwerk in Amsterdam lag maandagavond zo'n twee uur lang plat. Dat was het gevolg van een storing in het verkeersleidingssysteem. Een tegenvaller voor het vervoerbedrijf, dat juist belangrijke tests uitvoerde met het systeem.

Reizigers stappen in de metro bij station Amsterdam-Noord. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Reizigers stappen in de metro bij station Amsterdam-Noord.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Amsterdam zit al langer in zijn maag met besturingssysteem Signalling & Control, dat nodig is om metro’s veilig te kunnen laten rijden. Met het systeem is tot op de centimeter bekend waar metro’s precies rijden. Ook zou het metro’s in staat moeten stellen heel dicht op elkaar te kunnen rijden.

Tot dusverre rijden alleen de metro’s van de Noord/Zuidlijn met het systeem. Het was de bedoeling dat met de invoering van die lijn alle metro’s erop zouden overstappen, maar invoering op de oudere lijnen leidde toen tot onoverkomelijke problemen.

De aansturing van het systeem liet het afweten tijdens de derde dag dat er na de enorme voorbereidingstijd mee werd gereden. Het blijkt ook nu nog niet stabiel te zijn. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat Amsterdam aanpassingen heeft gedaan aan het systeem. Een woordvoerder van het GVB sprak gisteren over ‘kinderziektes’.

Reizigers zullen in de eerste maanden vaker rekening moeten houden met verstoringen onderweg, aldus het vervoersbedrijf. “Dit kan variëren van fouten in de reisinformatie, tot het uitvallen van een rit, het tijdelijk uitvallen (van een deel van) een metrolijn of in een heel uitzonderlijk geval het uitvallen van alle metro’s, die dan tijdelijk op stations zullen stilstaan. Helaas is nu dat laatste het geval.”

Geen beweging

Metro 50, 51, 52, 53 en 54 stonden tijdelijk stil. Reizigers moesten de hele avond nog rekening houden met vertraging. Op station Zuid stapten mensen hoopvol in de metro’s die op het perron staan, maar daar zat geen beweging in. Na een tijdje liepen ze wat vertwijfeld weer naar buiten.

Reiziger George kwam net aanlopen uit zijn werk. Hij moest naar halte de Pijp, dus besluit nog tien minuten te wachten. “Nu ik dit zie had ik nog wel even door kunnen werken.”

Station Zuid.  Beeld Laura Obdeijn
Station Zuid.Beeld Laura Obdeijn

Schijtziek

Bij de bussen bij Station Zuid bleef het kalm. Een van de wachtende reizigers staat bij een bushalte een sigaretje te roken. “Komt wel goed. Ik moet nog via Sloterdijk naar Assendelft. Ik had gehoopt dat ik al thuis was. Het duurt iets langer, kan gebeuren.” Op dat moment komt zijn bus aanrijden.

Een vrouwelijke reiziger staart naar de borden en verzucht: “Daar word je toch helemaal schijtziek van?” Ze kiest voor de trein.

De metro bij Station Zuid. Beeld Laura Obdeijn
De metro bij Station Zuid.Beeld Laura Obdeijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden