Amsterdam Bewaar

Meteoriet verbrijzelt dakpan in Broek in Waterland

De meteoriet
De meteoriet © Naturalis

Een meteoriet heeft in januari een dakpan in Broek in Waterland verbrijzeld. De zeldzame vondst is maandag bekendgemaakt door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Op het dak van een schuur in een woonwijk in Broek in Waterland sloeg op woensdag 11 januari om 17:09 uur een flinke meteoriet in. Een paar seconden daarvoor werd een vuurbol waargenomen door meerdere mensen in Nederland. Zo'n vuurbol is zichtbaar door alle energie die vrijkomt tijdens de val. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten. Daardoor wordt hij steeds kleiner.

De bewoners (die anoniem willen blijven) van het huis waren niet thuis en hadden van de inslag niets gemerkt.

Naar schatting valt er in Nederland eens in de drie jaar een meteoriet van dit formaat. De meeste worden nooit gevonden. Het is pas de zesde gevonden meteoriet ooit in Nederland. De vorige meteoriet die in Nederland werd gevonden, viel 27 jaar geleden ook door een dak, in Glanerbrug.

Miniplaneet
Het gaat volgens Naturalis, die de meteoriet momenteel onderzoekt, om een steenmeteoriet van ongeveer 500 gram. De reden dat de steen relatief zo veel schade aan kan richten komt door de snelheid waarmee hij inslaat. Meteorieten komen namelijk neer de met de snelheid van een hogesnelheidstrein.

Volgens de onderzoekers komt de meteoriet waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de zon, tussen die van Jupiter en Mars. Na een botsing in dat gebied is de meteoriet waarschijnlijk uit zijn baan geraakt en heeft de aarde geraakt.