PlusNieuws

Met water, ijs en airco de heetste dag door: stad neemt maatregelen tegen hitte

Het is tropisch warm en daarom worden in de hele stad maatregelen genomen om het de Amsterdammers zo aangenaam mogelijk te maken. Water, ijs en extra ventilatoren worden daarbij ingezet. Op andere plekken worden werkafspraken versoepeld.

Thomas Sijtsma
Op zinderend hete dagen strijken veel mensen neer op het Marineterrein. Beeld Sophie Saddington
Op zinderend hete dagen strijken veel mensen neer op het Marineterrein.Beeld Sophie Saddington

Het Nationaal Hitteplan, dat voor maandag en dinsdag is afgeroepen door het RIVM, betekent niets meer dan dat mensen in de omgeving van ouderen en chronisch zieken geattendeerd worden op hoge temperaturen. Extreme hitte kan leiden tot vroegtijdige sterfgevallen en gezondheidsschade.

Drink daarom voldoende water, houd de woning koel door zonwering en/of airconditioning en vermijd lichamelijke inspanning. Omdat de temperatuur in De Bilt op maandag boven de 30 graden is gekomen, was het de eerste tropische dag van het jaar.

Kinderopvang

Veel bedrijven hebben in navolging van het Nationaal Hitteplan maatregelen genomen. Zo heeft een deel van de kinderopvangorganisaties aangepaste tijden. Bij Kindergarden, met 13 vestigingen in en om Amsterdam, zijn kinderen welkom tot 13.00 uur. Dat geldt ook voor opvanglocaties met airco’s.

Bij heet weer is het in steden als Amsterdam soms tot wel 7 tot 8 graden warmer dan op het platteland. Bedrijven in sectoren die veel buiten werken doen er goed aan een tropenrooster in te stellen, aangepaste kleding te regelen voor medewerkers, zonnebrand aan te bieden en zwaar werk uit te stellen. Dat adviseren bijvoorbeeld brancheorganisaties voor buitenberoepen zoals Bouwend Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Niets doen is in ieder geval geen optie, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV, in een oproep aan werkgevers. Ze waarschuwt bedrijven dat ze de werkomstandigheden van hun personeel aan de hitte moeten aanpassen.

IJsjes op Schiphol

Dat probeert ook Schiphol met onder meer ijsjes en water voor alle reizigers. Ook heeft de luchthaven passagiers via de website en sociale media opgeroepen zich goed voor te bereiden door zelf water mee te nemen en lichte kleding te dragen. Ventilatoren moeten buiten onder de overkappingen voor verkoeling zorgen voor wachtende reizigers.

In de Amsterdamse bussen en trams mag – tegen de normaal geldende regels in – gedronken worden. Vanwege het warme weer maakt vervoersbedrijf GVB een uitzondering.

Bij PostNL zijn bezorgtijden van postbezorgers op dinsdag aangepast. In de provincies waar code oranje van kracht is – in het midden en zuiden van het land –mogen bezorgers ook tot 21:00 uur ‘s avonds bezorgen. Normaal is de eindtijd 18.00 uur. “We houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en kijken steeds of extra maatregelen nodig zijn,” laat een woordvoerder weten.

Ook boeren hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Niet alleen voor de hitte, ook de droogte vraagt om speciale acties. Bij de hitteprotocollen blijven dieren zoveel als mogelijk binnenin extra geventileerde stallen en wordt goed gelet op eten en drinken. Gewassen op het land krijgen extra water.

De maatregelen zijn in ieder geval tot en met vandaag van kracht. Woensdag zakt de temperatuur in Amsterdam tot net onder de 30 graden. Daarna wordt het aangenamer in de stad.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden