Met uitzetting bedreigde Amsterdamse zussen mogen toch in Nederland blijven

De zussen Sofia en Najoua Sabbar mogen in Nederland blijven. De rechter had al besloten dat de afwijzing van hun verblijfsvergunning onrechtmatig was en nu heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het beroep tegen die uitspraak ingetrokken.

Hans van der Beek
Sofia (rechts) en Najoua stapten naar de rechter. Die verklaarde het afwijzen van een verblijfsvergunning door de IND in januari van dit jaar ongegrond. Beeld Hilde Harshagen
Sofia (rechts) en Najoua stapten naar de rechter. Die verklaarde het afwijzen van een verblijfsvergunning door de IND in januari van dit jaar ongegrond.Beeld Hilde Harshagen

Het nieuws arriveerde vrijdagmiddag per fax bij de advocaat van de zussen. Ze kunnen hun geluk niet op. Sofia (24): “Onze handen jeuken! We kunnen niet wachten om eindelijk officieel een bijdrage te leveren aan ons Nederland.”

Najoua (21): “We wisten het altijd al, maar nu is het officieel. En we kunnen eindelijk ademhalen.” Sofia: “We zijn mensen en we mogen eindelijk fouten maken.”

In de fax aan advocaat Simon van der Woude meldt de IND dat ‘de verweersters’ een verblijfsvergunning is verleend. Het beroep tegen de uitspraak is ingetrokken en de zussen krijgen de proceskosten vergoed.

Leven in de illegaliteit

De zussen wonen sinds 2003 in Nederland, nadat hun moeder enkele jaren daarvoor met hen uit Marokko was gevlucht. Hun moeder vroeg geen verblijfsvergunning aan en koos voor een leven in de illegaliteit. In Amsterdam verhuisden de zussen 25 keer. Ze woonden ongeveer tien jaar in een kelderbox bij de A10. Desondanks haalden ze wel hun havo- en vwo-diploma’s op het Comenius Lyceum.

In de zomer van 2019, toen beide zussen wilden gaan studeren, vroegen ze een verblijfsvergunning aan. Die werd door de IND tot twee keer toe afgewezen. Sofia en Najoua dienden Nederland binnen vier weken te verlaten en terug te keren naar Marokko, een land waar ze sinds hun prilste jeugd niet meer zijn geweest en waarvan ze de taal nauwelijks spraken.

Voorbeeld

De zussen stapten naar de rechter en die verklaarde in januari het afwijzen van een verblijfsvergunning door de IND ongegrond. De IND ging daartegen in beroep, waarna de zussen de publiciteit zochten.

Na een artikel in Het Parool volgden interviews op radio en televisie. Er werd een petitie gestart die inmiddels bijna 23.000 keer is getekend. Ook mochten ze de gemeenteraad toespreken, waarna burgemeester Femke Halsema zei: “Deze twee Amsterdammers horen bij onze stad en ze zijn een voorbeeld.”

Halsema zocht daarna ook contact met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Verder werden er Kamervragen over de kwestie gesteld. In de fax aan hun advocaat maakt de IND niet bekend waarom is besloten het hoger beroep in te trekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden