Met sluiting bedreigd museum Ons’ Lieve Heer op Solder alsnog gered

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is gered. Het college wil het museum toevoegen aan de Amsterdamse Basisinfrastructuur en de subsidie met tenminste vier jaar verlengen. Ook elf andere culturele instellingen krijgen alsnog subsidie, waaronder De Kleine Komedie.

Hans van der Beek
Ons’ Lieve Heer op Solder. Beeld Marc Driessen
Ons’ Lieve Heer op Solder.Beeld Marc Driessen

Het college is museum Ons’ Lieve Heer op Solder te hulp geschoten nadat het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) eerder deze maand een vierjarige subsidie van 600.000 euro niet toekende. Dat zou zo goed als zeker het einde betekenen van een van de oudste musea van de stad. Het college zal morgen in de raad voorstellen het museum toe te voegen aan de Amsterdamse Basisinfrastructuur (Amsterdam Bis) en zo alsnog een subsidie verlenen tot tenminste 2024.

Directeur Birgit Büchner reageert zeer verheugd. “Geweldig, we zijn zo ongelofelijk blij. Het is een prachtige erkenning voor ons museum. Alle support van de laatste weken heeft ertoe geleid dat we bij de Amsterdams Bis komen. Dat betekent meer zekerheid, en daar hoort erfgoed als ons museum ook.”

Het AFK gaf wel een positieve beoordeling voor de aangevraagde subsidie, maar het fonds kampt zelf met een tekort van 6,6 miljoen euro en kon daarom maar twee derde van alle subsidieaanvragen van 206 instellingen honoreren.

Ook elf culturele instellingen

In een brief aan de raad laat wethouder Touria Meliani dinsdag weten dat met name in de discipline theater onvoldoende instellingen zijn gehonoreerd. Daarom krijgen elf afgewezen culturele instellingen alsnog subsidie. Het extra geld voor die subsidies komt uit het budget van de regeling Innovatie en Ontwikkeling. De elf instellingen zijn De Kleine Komedie, Adelheid+Zina, Afro_Vibes, Amsterdams Kleinkunst Festival, BOG, Feikes Huis, Raymi Sambo Maakt, Rast, Rudolphi Producties, Storytelling Centre en Tent.

De raad beslist woensdag over dat voorstel.

Voor Ons’ Lieve Heer op Solder komt Meliani met een meer structurele oplossing door het museum toe te voegen aan de Amsterdamse Bis. Volgens haar is het museum ‘een unieke instelling binnen de culturele infrastructuur in Amsterdam’ en ‘van groot belang voor Amsterdam en in het bijzonder voor de oude binnenstad’.

Omdat binnen het budget van de Amsterdamse Bis geen ruimte is voor een extra instelling, stelt het college dat budget voor Ons’ Lieve Heer op Solder over te hevelen van het AFK naar de Amsterdamse Bis.

Uitgerekend dinsdagmiddag was Büchner bij Meliani om een petitie met duizenden handtekeningen voor het behoud van het museum te overhandigen. Büchner: “We hebben de petitie aangeboden aan de wethouder, die vrolijk ook niks zei. Natuurlijk moet de raad morgen nog beslissen, maar dat ze zo’n mooi voorstel aan de raad heeft gedaan, heeft ze er vanmiddag niet bijverteld.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden