Met je telefoon nieuwe wegen in de stad ontdekken

Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders aan het wandelen geslagen. Kunstenaar Naomi Bueno de Mesquita ontwierp een digitale wandelkaart waarmee je Amsterdam opnieuw kunt ontdekken.

Jasper Knegt
Loop door een straat, en zie hoe Walkaway deze straat op de plattegrond uitwist.  Beeld
Loop door een straat, en zie hoe Walkaway deze straat op de plattegrond uitwist.

Iedereen die de website van Walkaway opent op zijn telefoon en de deur uitgaat, wist straten op de kaart door er doorheen te lopen. Het uitgewiste gebied blijft blanco, ook voor degene die daarna de kaart opent. Als je dus de deur uitstapt en door de Haarlemmerstraat wandelt, dan is deze straat voor degene na je niet meer te zien.

De volgende wandelaar moet dus een andere richting inslaan om een ander deel van de kaart uit te wissen. Op deze manier ontdekken Amsterdammers nieuwe delen van de stad, stelt Bueno de Mesquita, en wordt uiteindelijk de hele stad uitgewist.

Woordvoerder van het project Michel Langendijk is zelf al aan het wandelen geslagen en heeft allerlei nieuwe plekken ontdekt in zijn buurt. “Wandelen is solitaire bezigheid. Vooral in de coronacrisis ontdekken mensen vaker in hun eentje de stad. Ik heb nog nooit zoveel gewandeld als tijdens het thuiswerken.”

Wegwisdag

Op zaterdag 15 november wordt door de betrokken kunstorganisatie Zone2Source de zogenoemde wegwisdag georganiseerd. De bedoeling van deze dag is dat mensen gezamelijk de kaart compleet uitwissen door te wandelen door hun buurt. “Op de kaart te zien dat andere wandelaars ook stukjes stad uitwissen,” vertelt Langendijk. “Dat zorgt voor een groepsgevoel.”

Het is onbekend hoeveel mensen de website tot nu toe hebben bezocht. “Het zou leuk zijn als er zoveel mogelijk mensen meedoen. Maar als dit niet gebeurt hebben in ieder geval sommige Amsterdammers een nieuw stukje stad ontdekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden