Met geld Klimaatfonds wil Amsterdam crisis dempen

De gemeente put 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds om investeringen naar voren te halen die 3800 banen moeten opleveren. Het gaat om isolatie van panden, zonnepanelen op daken en het versneld aardgasvrij maken van woningen.

Michiel Couzy
Voor het scholen van personeel voor de aanleg van zonnepanelen hoopt de gemeente afspraken te maken met bedrijven, opleidingen en corporaties. Beeld Mats van Soolingen
Voor het scholen van personeel voor de aanleg van zonnepanelen hoopt de gemeente afspraken te maken met bedrijven, opleidingen en corporaties.Beeld Mats van Soolingen

Dit heeft het gemeentebestuur donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de begroting. Het idee is dat het ‘duurzaam herstelplan’ de effecten dempt van de economische crisis die het gevolg is van de coronapandemie.

Amsterdam wordt aan alle kanten geraakt door het virus: de stad is een brandhaard, de economie krimpt harder dan elders, het aantal inwoners neemt af en de gemeente moet diep in de reserves tasten en bezuinigen om de begroting rond te krijgen.

Private investeringen losmaken

De gemeente investeert 50 miljoen euro om 20.000 woningen voor 2025 aan te sluiten op het warmtenet. Tien miljoen gaat naar eenvoudige isolatie van tienduizend woningen, voordat die aardgasvrij worden. Nog eens drieduizend woningen worden grondiger onder handen genomen. Het gaat dan om huizen die niet op het warmtenet worden aangesloten. De gemeente hoopt dat het herstelplan zo’n 2,7 miljard aan private investeringen losmaakt.

Amsterdam hoopt binnenkort afspraken af te ronden met bedrijven, opleidingen en corporaties over bij- en omscholing van personeel dat ingezet kan worden om huizen te isoleren en zonnepanelen te installeren.

De miljoenen komen uit het in 2019 samengestelde Klimaatfonds, waarin 150 miljoen euro zit. De werkzaamheden aan de woningen beginnen in 2021.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden