Messengevecht met machetes in metro bij Jan van Galenstraat ‘om wissewasje’

‘Darry’ R. (19) en een vriend hakten op 29 mei volgens justitie met machetes van een halve meter in op een rivaal in de metro op station Jan van Galenstraat. De aanklager vindt poging tot doodslag bewezen.

Paul Vugts
null Beeld -
Beeld -

In de metro troffen ‘Darry’ R. en zijn vriend die avond rond half twaalf bij toeval de 23-jarige Kelvin, die eerder een vriendin zou hebben lastiggevallen.

Het leidde tot een gevecht met kapmessen waarvan – volgens advocaat Machteld Roethof onbegrijpelijk anno 2021 – helaas geen beelden zijn. In de metro hangen geen werkende camera’s. Bewakingscamera’s buiten filmden Darry en zijn vriend die achteruit het perron op lopen. Kelvin verschijnt tussen de deuren. Of hij een mes vast heeft, is niet te zien.

Ineens rennen de vrienden weer op hem af met hun messen uit hun broeksbanden, forceren de deuren, zijn binnen even uit zicht en rennen dan over het perron weg.

Serieuze steekwonden

Kelvin heeft serieuze steekwonden aan oksel en arm. Zijn elleboog is gebroken.

Een bloedspoor leidt de politie ondertussen naar OLVG West, waar Darry wacht op zijn vriend die aan de steekpartij een armwond heeft overgehouden.

In de bosjes bij het metrostation vinden GVB’ers een kapmes en foedralen van 47 tot 55 centimeter. Het gaat om de onder straatjongeren populaire Cold Steel-messen, op één waarvan bloed zit.

‘Gedisrespect’

Gehuld in een zwart ‘In Gold We Trust’-shirt ontkent Darry R., te hebben gestoken, geslagen en geschopt, laat staan op Kelvin te hebben ingehakt.

“Uit zelfverdediging wilde ik hem alleen afschrikken. Ik voelde me ‘gedisrespect’. Dat ik de metrodeur heb opengetrokken en mijn mes heb getrokken, is een domme fout, maar ik heb niet geslagen.”

Kelvin trok zijn mes omdat hij ‘dacht dat hij dood zou gaan’. Wie als eerste trok, blijft een punt van dispuut. Darry’s al voor poging tot doodslag veroordeelde vriend vertelde over ‘een crossfire’ waarin over en weer werd gestoken.

Zorgen om messen

Een rechter: “Het is een ding hè, die grote messen, ook rondom de metro. Iets waar mensen zich zorgen om maken.”

Darry R. had zijn kapmes bij zich om zich op straat te beschermen. “Je kunt voor elk wissewasje gestoken worden. Iemand zegt: ‘Ik wil 5 euro van je, 10 euro van je, of geef me je tas.’ Als je het niet geeft, kun je gestoken worden. Ik ben geen domme jongen, weet je, ik ga het niet gebruiken.”

Het slachtoffer zegt in een verklaring ‘zomaar’ te zijn gestoken. “Ik voel me niet meer veilig op straat en durf de metro niet meer in. Ik heb nog steeds last van mijn elleboog en kan niet meer naar de gym.”

‘Hersenen nog in ontwikkeling’

De officier van justitie vindt poging tot doodslag bewezen. “Met deze ongecontroleerde actie van enkele seconden, met dergelijke aanvalswapens, hebben de verdachte en zijn medeverdachte de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer door hun handelen zou komen te overlijden.”

De aanklager begrijpt niet dat de vrienden hebben gestoken om een zelfde ‘wissewasje’ als waar Darry R. zelf zo bang voor is, en waarom hij een kapmes draagt.

“Dit risico doet zich met name voor bij jongeren, omdat op die leeftijd de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Zij overzien de gevolgen van hun daden nog niet. Die impulsiviteit en wapenbezit vormen een levensgevaarlijke combinatie. Dat is ook in deze zaak helaas weer gebleken.”

Goed voorbeeld zijn voor broertje

De officier vraagt de rechtbank de ‘eigenwijze, snel opstandige’ R. volgens het ‘adolescentenstrafrecht’ te veroordelen tot een jaar jeugddetentie waarvan 193 dagen voorwaardelijk, waardoor hij niet opnieuw de cel in hoeft na een klein half jaar voorarrest.

Zijn advocaat Machteld Roethof wil vrijspraak voor het medeplegen van poging tot doodslag, bij gebrek aan bewijs van het ‘hakken’. Áls de rechtbank R. veroordeelt, vindt ze een veel mildere straf gepast dan justitie wil.

Darry R. zegt vanaf nu een goed voorbeeld te willen zijn voor zijn jongere broertje.

De rechtbank doet op 24 februari uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden