Amsterdam Bewaar

Meldplicht vakantieverhuur in Amsterdam van start

De maatregel geldt voor alle vormen van toeristenverhuur, of het nu via Airbnb is of via kleinere aanbieders als Wimdu, 9Flats of Booking.com.
De maatregel geldt voor alle vormen van toeristenverhuur, of het nu via Airbnb is of via kleinere aanbieders als Wimdu, 9Flats of Booking.com. © Rink Hof

Amsterdammers die hun woning aan toeristen verhuren zijn vanaf zondag verplicht om dit aan de gemeente te melden. De gemeente wil met de maatregel illegale hotels tegengaan.

De maatregel geldt voor alle vormen van toeristenverhuur, of het nu via Airbnb is of via kleinere aanbieders als Wimdu, 9Flats of Booking.com. Wie verzuimt de verhuur te melden, kan een boete krijgen die kan oplopen tot 20.500 euro. Op een speciale website kunnen de verhuurders invoeren wanneer zij hun woning verhuren. Vakantieverhuur van een huis is in Amsterdam aan strenge regels gebonden. Het mag hooguit zestig nachten per jaar.

Wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen: "De meldplicht is een nieuw en machtig wapen in de strijd tegen illegale hotels. Voor de welwillende mensen die hun eigen woning kort verhuren is het melden van vakantieverhuur een kleine moeite, terwijl we de illegale hotels, het overschrijden van de termijn van zestig dagen en de bijbehorende overlast hiermee effectief kunnen aanpakken."

Lees ook: 
- Amsterdamse Airbnb veel duurder dan elders in Europa
Amsterdam krijgt grip op Airbnb: minder illegale verhuur
- 'Meldplicht Airbnb-verhuur heeft groot privacyrisico'
'Leg gewoon een paardenkop in zo'n Airbnb-bed'