Meldingen grensoverschrijdend gedrag worden zelden een klacht op de UvA

In de laatste jaarverslagen van de ‘vertrouwenspersonen ongewenst gedrag’ van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat meldingen van grensoverschrijdend gedrag aan vertrouwenspersonen zelden leiden tot een officiële klacht. Het aantal meldingen is de laatste jaren sowieso al opvallend laag.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De laatste drie jaar zijn respectievelijk 27, 37 en 27 meldingen gemaakt door een student bij een vertrouwenspersoon over grensoverschrijdend gedrag. Daarbij valt te denken aan discriminatie, pestgedrag, seksuele intimidatie en agressie. Van die meldingen leidde het slechts in drie gevallen tot een officiële klacht die werd ingediend door de vertrouwenspersoon. Onbekend is het aantal klachten dat buiten de vertrouwenspersonen is ingediend.

De UvA concludeert in de jaarverslagen dat waarschijnlijk veel studenten zich met problemen niet bij de vertrouwenspersoon melden, zo schrijft ook Folia, het medium van de universiteit. Met 30.000 studenten is het aantal meldingen opvallend laag. Studenten kunnen ook meldingen maken van ongewenst gedrag van medestudenten, de 91 genoemde meldingen zijn niet per se gericht tegen docenten.

De cijfers zijn opvallend gezien de recente gebeurtenissen op de universiteit waarbij studenten protesteerden omdat er naar hun mening te weinig actie ondernomen was tegen een docent die jarenlang studenten lastig viel met ongepaste grappen over sperma en sommige vrouwen stevig vastpakte. De studentenraad heeft daarop ook het vertrouwen opgezegd in een decaan van de UvA.

In de afgelopen jaren werden meerdere klachten ingediend tegen de docent. Twee interne onderzoeken volgden, maar studenten werden niet gehoord. In 2019 kreeg de docent wel een officiële waarschuwing, maar hij is nog steeds in functie.

Het is niet de eerste keer dat de UvA in opspraak raakt door een docent die grensoverschrijdend verdrag vertoont. De afgelopen jaren speelde ook bij een andere opleiding een vergelijkbare zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden