Amsterdam Bewaar

Megacruiseschip Holland America Line op bezoek in Amsterdam

Het bijna driehonderd meter lange schip kan 2650 passagiers herbergen.
Het bijna driehonderd meter lange schip kan 2650 passagiers herbergen. © Machiel Kraaij

Amsterdam heeft dit weekend voor het eerst de MS Koningsdam op bezoek. Het nieuwste en grootste cruiseschip van rederij Holland America Line krijgt tenminste dit jaar en volgend jaar Amsterdam als thuishaven.

Het bijna driehonderd meter lange schip kan 2650 passagiers herbergen. De Koningsdam doet dit jaar Amsterdam nog twaalf keer aan en in 2017 nog eens dertien keer. Zaterdagmorgen kwam de Koningsdam Amsterdam binnen vanuit Rotterdam, waar het schip gisteren gedoopt werd door koningin Máxima. Daarvoor kwam het schip uit Rome, zondag vertrekt het weer in de richting van de Noorse fjorden.

Kapitein Emiel de Vries en zijn bemanning werden zaterdagmorgen officieel welkom geheten door locoburgemeester Kajsa Ollongren en havendirecteur Dertje Meijer. Daarbij kreeg het schip het traditionele schildje overhandigd dat schepen krijgen als ze voor het eerste de Amsterdamse haven aandoen.

Havendirecteur Meijer is trots dat de Koningsdam Amsterdam als thuishaven heeft gekregen. "Cruise is heel belangrijk voor onze haven en de regio. Met bijna honderd miljoen aan inkomsten per jaar voor de stad en de omgeving is cruise ook nog eens heel goed voor de werkgelegenheid."