Amsterdam Bewaar

Megaboete voor sleutelbedrijf was fout van gemeente

Megaboete voor sleutelbedrijf was fout van gemeente
© ANP

De gemeente Amsterdam schrapt de megaboete van anderhalve ton die was opgelegd aan sleutelbedrijf Iamb&b. Een misrekening van woonwethouder Laurens Ivens, die de boete begin dit jaar nog een belangrijk signaal noemde.

De gemeente bevestigt dat de boete aan het adres van het bericht van Iamb&b-eigenaar Dirk Minneboo van bijna 150.000 euro van tafel is na een bezwaarprocedure.

De boete werd opgelegd vanwege de verhuur van elf appartementen in een pand in de Kerkstraat. De eigenaar, die zijn bezit langer dan de toegestane zestig dagen per jaar verhuurde via Airbnb, kreeg 13.500 euro boete per appartement.

Die sanctie kreeg ook Minneboo opgelegd, omdat zijn bedrijf de sleuteloverdracht en de schoonmaak van de appartementen voor zijn rekening nam.

18.000 appartementen
Iamb&b heeft aangetoond dat het niet heeft meegewerkt aan het overtreden van de termijn van zestig dagen. "De overtreding is gemaakt maar Iamb&b heeft het beheer van dit pand pas na het maken van de overtreding overgenomen," verklaart een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente is van plan om de huisvestingsverordening zo aan te passen dat sleutelbedrijven in het vervolg wel beboet kunnen worden voor hun diensten als een pand langer dan zestig dagen te huur heeft gestaan.

150.000

De gemeente legde zowel de pandeigenaar als sleutelbedrijf Iamb&b 150.000 euro boete om illegale verhuur. Iamb&b hoeft niet te betalen.

Ivens had aangekondigd dat hij de sleutelbedrijven als verlengstuk van de illegale hotels wilde aanpakken en bombardeerde de boete voor Iamb&b tot een 'belangrijk signaal' aan de branche.

Sleutelbedrijven zouden volgens Ivens medeverantwoordelijk zijn voor de illegale verhuur van woningen. De verhuur van een woning via Airbnb of Booking.com is toegestaan, mits niet langer dan zestig dagen per jaar, aan niet meer dan vier personen.

Momenteel worden tot wel 18.000 appartementen verhuurd via deze ­vakantieverhuurregeling. Sleutelbedrijven stellen eigenaren in staat om geld te verdienen met hun woning, zonder dat zij zelf in de stad hoeven zijn om schoon te maken of sleutels te geven aan de gasten. Hiervoor krijgen de bedrijven een percentage van de opbrengst.

Dwangsom
Minneboo is zeer tevreden. "Wij werken altijd binnen de regels en zullen nooit woningen onttrekken aan de voorraad in Amsterdam. Fijn dat de gemeente tot dezelfde conclusie is gekomen."

De gemeente gaf zich niet zomaar gewonnen. Minneboo dreigde met een dwangsom om uitsluitsel te krijgen op zijn bezwaar. Over de boete van de pandeigenaar wil de gemeente niets zeggen, omdat de procedure nog loopt.

Illegaal hotel
Wethouder Ivens bestrijdt dat er iets mis is gegaan. Volgens hem was Iamb&b in de gelegenheid gesteld hun bezwaren kenbaar te maken voordat de boete werd uitgedeeld, maar deed het bedrijf dat pas nadat de boete was opgelegd.

"We balen hier stevig van. Als die zienswijze eerder was ingediend, was die boete nooit opgelegd en had het ons veel juridische capaciteit gescheeld," aldus de woonwethouder. "Jammer dat deze boete niet opgelegd kon worden. Maar ik ben blij dat de boete voor de pandeigenaar nog steeds staat, want het blijft een illegaal hotel."

Lees ook: Amsterdam krijgt meer wapens in strijd tegen vakantieverhuur